ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Πόσα πλήρωσε σε γιατρούς, κλινικές διαγνωστικά! Αναλυτικά στοιχεία

Η τρόικα έρχεται και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πανηγυρίζει για τους.. ρυθμούς με τους οποίους γίνεται η εκκαθάριση των οφειλών των περασμένων μηνών, χωρίς βέβαια μέχρι στιγμής, να διευκρινίζει πόσους παρόχους έχει αποπληρώσει.

Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων καθώς όπως ισχυρίζονται το 90% των γιατρών του Οργανισμού είναι απλήρωτοι.

Μάλιστα στην εξώδικη διαμαρτυρία που απέστειλαν προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τη 1 Σεπτεμβρίου κάνουν λόγο για μια «άκρως απογοητευτική» εικόνα εκκαθάρισης των υποβολών Μαρτίου 2016 καθώς μόνο το 10% των γιατρών έχει πληρωθεί!»

Την ίδια στιγμή παρά τις ανακοινώσεις του Οργανισμού, ότι οι πληρωμές έχουν ολοκληρωθεί για το μήνα Μάρτιο πολλά μέλη του ΙΣΑ διαμαρτύρονται ότι  δεν έχουν πληρωθεί και αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.

Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως παίζει με τις λέξεις και τον πόνο των απλήρωτων παρόχων αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, επαναλαμβάνει συνέχεια τις εκφράσεις επιτάχυνση της «ενταλματοποίησης των αποζημιώσεων» ή για «έκδοση ενταλμάτων πληρωμών» χωρίς να αναφέρεται καθαρά πότε και ποιους άραγε εξοφλεί!

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ.Μπερσίμης
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ.Μπερσίμης

 

 

 

 

 

 

 

Την ίδια στιγμή γιατροί και τα διαγνωστικά θα πρέπει να πληρώσυν εδώ και τώρα ως claw back εκατομμύρια ευρώ. Δείτε ΕΔΩ πόσα: «ΕΟΠΥΥ: Η ώρα των πληρωμών για γιατρούς-διαγνωστικά! Πως θα πληρώσουν τις επιστροφές»

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης «έως την 7η Σεπτεμβρίου 2016 ενταλματοποιήθηκαν προς πληρωμή υποβολές δαπανών αποζημιωθεί ή έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου σε όλους τους παρόχους.»

Ενδεικτικά αναφέρει ότι:

• Από 98,1% (Ιδιωτικές Κλινικές ) έως και 100% (Πολυϊατρεία, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης – Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Ψυχιατρικές Κλινικές) κυμαίνεται το ποσοστό του συνόλου των υποβολών που έχουν ήδη αποζημιωθεί ή έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για τον Ιανουάριο 2016.

• Από 85,4% (Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης, κλειστής νοσηλείας) έως και 100% (Ιατρικές Επισκέψεις, Φυσικοθεραπευτές, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

Μονάδες Τεχνητού Νεφρού κυμαίνεται το ποσοστό του συνόλου των υποβολών που έχουν ήδη αποζημιωθεί ή έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για τον Φεβρουάριο 2016.

Από 77,5% (Ιατρικές Επισκέψεις) έως και 100% (Φυσικοθεραπευτές, Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης, κλειστής νοσηλείας) κυμαίνεται το ποσοστό του συνόλου των υποβολών που έχουν ήδη αποζημιωθεί ή έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για τον  2016.

Αντίστοιχα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ενταλματοποίησης των αποζημιώσεων προς όλους τους παρόχους για τον Απρίλιο 2016.

Σε αδιέξοδο οι γιατροί

Σε  αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ,οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης καθώς μόνο ένα ποσοστό των γιατρών έχουν πληρωθεί για τις επισκέψεις και ιατρικές πράξεις του μηνός Μαρτίου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε την αγανάκτησή του για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη. Ο ΕΟΠΥΥ δεν τηρεί το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοινώθηκε από τη διοίκηση ενώ δεν έχει δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν στα έτη 2010, 2011 και 2012.

Η μη αποπληρωμή των οφειλομένων οδηγεί συνειδητά πλέον, ενόψει και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, σε οικονομική καταστροφή τους ιδιώτες ιατρούς και εργαστήρια.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Η απαράδεκτη καθυστέρηση  του ΕΟΠΥΥ στην πληρωμή των οφειλών του έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους συμβεβλημένους γιατρούς και τα εργαστήρια τα οποία αντιμετωπίζουν  πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Με αυτή την στάση το υπουργείο Υγείας βάλει εναντίον του γιατρού της γειτονιάς, ο οποίος  αδυνατεί πλέον να συντηρήσει το ιατρείο του και κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Έτσι εξυπηρετούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας, στα οποία πρόκειται να παραδοθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται καυτός Σεπτέμβρης με αξιολογήσεις στην Υγεία από την τρόικα! Οι εντολές των δανειστών

Με ρυθμούς χελώνας η εξόφληση των χρεών από τον ΕΟΠΥΥ! Τι θα πληρώσει

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button