ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται η επίσχεση των γιατρών για τα διαγνωστικά! Χωρίς δωρεάν εξετάσεις οι ασθενείς

Το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών στην επίσχεση κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητικό, παρότι αυτό οδηγεί τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις από την τσέπη τους.

Και φαίνεται πως η υπόθεση αυτή δε θα λήξει πολύ εύκολα καθώς οι γιατροί ζητούν να αρθεί η υποκοστολόγηση πολλών εξετάσεων που θα οδηγήσει, όπως λένε, πολλά μικρά εργαστήρια να βάλουν λουκέτο, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση δε φαίνεται να υποχωρεί. Διαβάστε πως και γιατί ξεκίνησε η επίσχεση των εργαστηριακών γιατρών ΕΔΩ: «Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ! «Μπλόκο» εργαστηριακών γιατρών σε όλη τη χώρα»

Προς ώρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που κούρεψαν κατά 43% τις τιμές των εξετάσεων, κάνοντας πολλές να μη βγάζουν ούτε το κόστος για τους γιατρούς, προχωρούν σε νέα μέτρα για τον περιορισμό της συνολικής δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πάντως πως υπάρχει διαφωνία ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν  αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους, μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι στιγμής η απόφαση που προκρίνεται περιλαμβάνει «μπλοκάρισμα» στο ΑΜΚΑ του ασθενούς στην περίπτωση που ξεπεραστεί το όριο των δύο εξετάσεων ανά μήνα.

Από την άλλη άγνωστο παραμένει εάν θα διατηρηθεί και η υπουργική απόφαση με τα ανώτατα αριθμητικά όρια που βάζει φρένο στους γιατρούς στο να γράφουν παραμπεπτικά με μεγάλο αριθμό εξετάσεων.

Εκτιμάται πάντως πως τα όρια αυτά θα εξοικονομήσουν στο σύστημα ακόμη και 100 εκατ. ευρώ.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και Μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου  Άννα Μαστοράκου εξηγεί σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν: «Τα μέτρα εξορθολογισμού των δαπανών των διαγνωστικών εξετάσεων πλήττουν επιλεκτικά τον τίμιο συνεργάτη ενώ από την άλλη, η παραβατική συμπεριφορά φαίνεται διαχρονικά να διαφεύγει από τις δαγκάνες του ελέγχου.

Κάθε μείωση τιμής αποζημίωσης (ασφαλιστική τιμή) τείνει να εκτοξεύει τις δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων, μέσω ενεργοποίησης μηχανισμών προκλητής ζήτησης και υπερσυνταγογράφησης, φορτώνοντας το άδικο clawback σε αυτούς που δεν “κλέβουν” το σύστημα».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει πλέον και μπόνους στους ελεγκτές-εργαζόμενούς του που θα ελέγχουν μεταξύ άλλων και τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια και θα επιβάλουν πρόστιμα για τυχόν παραβάσεις. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: “Πρόστιμα με…μπόνους στο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινά σαφάρι ελέγχου σε γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά”

Οι γιατροί θεωρούν πως πρέπει να ληφθούν συνδυαστικά μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης ώστε οι εξετάσεις να γίνονται με βάση τις ανάγκες του ασθενούς αλλά και σύμφωνα με όσα προβλέπονται ανά ασθένεια.
Σχετικά με την υποκοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων η κ.Μαστοράκου αναφέρει: «Η υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων κεραυνοβολεί τη μέση ύλη των διαγνωστικών εργαστηρίων σε μεσοσταθμική μείωση που υπερβαίνει το 50%.

Επομένως το οικονομικό έτος του 2016 θα αποζημιωθεί με ποσό που αντιστοιχεί στους 6/12 μήνες συγκριτικά με τις περσινές υποβολές, χωρίς να υπολογιστεί το rebate (μεσοσταθμικά 20%) και το clawback που θα φροντίσουν οι γνωστοί άγνωστοι, να επαναφέρουν με δριμύτερους ρυθμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόστιμα με…μπόνους στο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινά σαφάρι ελέγχου σε γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά

Αναστάτωση στα διαγνωστικά κέντρα για 12 εκ.ευρώ που κάνουν φτερά!

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button