ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Το “διαζύγιο” άργησε μια μέρα! Γιατί αποχωρεί ο Σ.Μπερσίμης! Όλο το παρασκήνιο

Παρά τις διαρροές περί αποχώρησης “για προσωπικούς λόγους” και περί … ακαδημαϊκής καριέρας του Σωτήρη Μπερσίμη, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν μιλώντας στο HealthReport.gr ότι το διαζύγιο θα ερχόταν αργά ή γρήγορα. Και σίγουρα για άλλους λόγους…

Άλλωστε η φημολογία υπήρχε εδώ και μήνες. Οι σχέσεις υπουργείου Υγείας και απερχόμενου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ είχαν διαρραγεί εδώ και καιρό. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο της παραίτησης που αποκάλυψε το HealthReport.gr: “Αποκλειστικό: Παραίτηση βόμβα στον ΕΟΠΥΥ! Αποχωρεί ο Πρόεδρος”

Αρχικά ο Σωτήρης Μπερσίμης -όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr -δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος τον έβλεπε πάντα με …μισό μάτι. Την ίδια εποχή όμως διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη. Μάλιστα ο Κρητικός συνήθως άγριος αναπληρωτής, συχνά πυκνά παίνευε όπου βρισκόταν και όπου στεκόταν τον Σωτήρη Μπερσίμη, σε αντίθεση με τον Αν.Ξανθό που δεν είχε και την καλύτερη εικόνα.

Μάλιστα είχε κάνει αίσθηση σε ένα τραπέζι με πολλούς παραβρισκόμενους – όπως μεταφέρουν στο HealthReport.gr– όπου ο Παύλος Πολάκης ακούστηκε να λέει: “Καλά αυτός είναι γραμματιζούμενος“. Ήταν από εκείνες τις συναντήσεις όπου ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ του είχε παρουσιάσει έναν από τους περιβόητους αλγόριθμους για να “συνέλθουν” υποτίθεται τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, Αλγόριθμο που όμως κανείς επί της ουσίας δεν καταλάβαινε. Όπως άλλωστε και ο Παύλος Πολάκης. Εξ ου και ενθουσιάστηκε.Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Πως άρχισε το ξήλωμα- Η υπόθεση ΗΔΙΚΑ

Όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, στα αυτιά του αναπληρωτή άρχισαν να φθάνουν κινήσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, που δεν του άρεσαν. Πολλοί μιλούν για …πρωτοβουλίες και συμβάσεις που δεν είχαν το πράσινο φως του κ.Πολάκη. Έτσι μ αυτά και μ αυτά άρχισε το ξήλωμά του.

Την πρωτοβουλία πήρε χωρίς πολλές διαδικασίες ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε εν μία νυκτί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο κούρευε τις πιο σημαντικές αρμοδιότητες του Προέδρου του Οργανισμού οι οποίες μεταφέροντας απ’ ευθείας στον υπουργό. Ρεπορτάζ που αποκάλυψε το HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: “Αποκλειστικό: Τέλος ο αυτόνομος ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αρμοδιότητες στο υπ.Υγείας”

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι τη συγκεκριμένη ρύθμιση αρχικά δεν τη γνώριζε ούτε ο Π.Πολάκης, ο οποίος είχε γίνει έξαλλος με την απόφαση Ξανθού. Λέγεται μάλιστα ότι οι φωνές Πολάκη είχαν ακουστεί σε όλο το κτίριο της οδού Αριστοτέλους.

Βέβαια είχε προηγηθεί η υπόθεση ΗΔΙΚΑ, όπου ο τότε ισχυρός Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ.Μπερσίμης ζητούσε επίμονα να μεταφερθούν όλα τα στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ. Η υπόθεση βέβαια ξακαθαρίστηκε γρήγορα καθώς ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ Τάσος Τάγαρης είχε δηλώσει σε κατ ιδίαν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς ότι “μόνο πάνω από το πτώμα του” θα μεταφέρονταν τα πολύτιμα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που διαθέτει σήμερα η ΗΔΙΚΑ θεωρούνται ότι πιο πολύτιμο υπάρχει στο δημόσιο καθώς δείχνει πωλήσεις φαρμάκων, περιοχές, ασθενείς και πολλά άλλα που μπορούν να αξιοποιηθούν δεόντως.

Φυσικά τα στοιχεία δεν μεταφέρθηκαν ποτέ καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκρινε- όπως λένε υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr– ότι με αυτήν την ενέργεια θα ισχυροποιείτο υπερβολικά ο όποιος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνέχεια πάντως, και λίγους μήνες αργότερα, ελήφθη απόφαση κεντρικά από την Ηρώδου Αττικού να απομακρυνθεί με …διακριτικό τρόπο ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ώστε να μην πληγεί το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης. Άλλωστε είχε προηγηθεί η άλλη υπόθεση με την παραίτηση του Διοικητή του ΕΦΚΑ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι όλο το παρασκήνιο και οι λόγοι της δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του απερχόμενου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ μεταφέρονταν συχνά πυκνά με κάθε λεπτομέρεια στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είχε δώσει εντολή να μη διαρρεύσει τίποτε.
Βέβαια σε αυτή τη χώρα ελάχιστα τελικά μένουν κρυφά

Γι αυτό πάντως το έργο του Σωτήρη Μπερσίμη τους τελευταίους μήνες είχε περιορισθεί δραματικά, ενώ δεν είχε και καμία συμβολή στη σύνταξη του νέου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ) που θεωρείται το σημαντικό εργαλείο του Οργανισμού.

Τέλος πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος του Οργανισμού επιδιώκει να φύγει άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ τους επόμενους μήνες και να παραμείνει όσο το δυνατόν λιγότερο, δεδομένου ότι ο Παύλος Πολάκης του ζήτησε να παραμείνει μέχρι να αντικατασταθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρον άρον ο Π.Πολάκης στον ΕΟΠΥΥ για να ψηφιστεί ο νέος Κανονισμός! Βροχή διαμαρτυριών για τις αλλαγές

Editorial: ΕΟΠΥΥ 5 χρόνια ζωής! Από τον Βουδούρη στον Μπερσίμη

Παρασκήνια: Μαύρη Παρασκευή για τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά στο HealthReport.gr! Τι λέει για γιατρούς, κουρέματα, συμβάσεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button