ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΦ: Επικίνδυνα φάρμακα στο διαδίκτυο! Όλος ο κατάλογος

Αρχική > Άρθρα > ΕΟΦ: Επικίνδυνα φάρμακα στο διαδίκτυο! Όλος ο κατάλογος

Νέες αυστηρές συστάσεις απευθύνει ο ΕΟΦ προς τους πολίτες προκειμένου να είναι άκρως προσεκτικοί με τα φαρμακευτικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφή που αγοράζουν ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ εξέδωσε νέα προειδοποίηση για 28 σκευάσματα που διακινούνται μέσω διαδικτύου στην πλειοψηφία τους, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά τα οποία υπόσχονται από γρήγορο αδυνάτισμα, έως πλούσια κόμη και όραση αετού.

Παράλληλα δεν διαθέτουν σχετική έγκριση του ΕΟΦ (ως φάρμακα) και δεν έχουν γνωστοποιηθεί ή πιστοποιηθεί βάσει των κείμενων διατάξεων (ως συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα).

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ ότι τα προϊόντα, που διακινούνται μέσω διαδικτύου, ARTROVEX, SUGANORM, RECARDIO, PSORIMILK, BIORETIN, GEMODERM, TINEDOL, BACTEFORT, NICOIN, FORTE LOVE, ALCOBARRIER, HONDROCREAM, DIETONUS, EROGAN, EL-MACHO, ONE TWO SLIM, CHOKOSLIM/CHOCOLATE SLIM, WELLTOX, REVOMUSCLE, BLACK-MASK, VALGOSOCKS, VALGUS PRO, COLLAMASK, MACHOMAN, VARICOBOOSTER, MAXISIZE, HAIR MEGASPRAY, FITOSPRAY, TONUS ELAST δεν έχουν αξιολογηθεί από τον ΕΟΦ ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που προβάλλουν.

Κανένα στοιχείο

Στις ιστοσελίδες μέσω των οποίων προωθούνται τα ανωτέρω προϊόντα δεν υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου κυκλοφορίας αυτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα προβάλλονται με θεραπευτικές ενδείξεις παραπέμποντας σε φάρμακο, ενώ δε διαθέτουν σχετική έγκριση του ΕΟΦ.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του διαδικτύου.

Τι να προσέχετε

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:

1) Σε ιστοτόπους που ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του εκάστοτε προϊόντος

2) Σε ιστοτόπους που φαίνονται ως ελληνικοί, χωρίς απαραίτητα να είναι (η περιγραφή των προϊόντων και τα ανηρτημένα σχόλια «καταναλωτών» παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών)

3) Σε ιστοτόπους που προωθούν σκευάσματα με «θεαματικά» αποτελέσματα ενάντια σε ασθένειες (π.χ. καρκίνο, διαβήτη), τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την αύξηση του σωματικού βάρους κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μαστίγιο» του ΕΟΦ σε 100 συμπληρώματα διατροφής για παραπλανητική διαφήμιση!

Αυστηρές οδηγίες ΕΟΦ για περιορισμό αντιβιοτικών που προκαλούν παρενέργειες! Ποια είναι ύποπτα

ΕΟΦ: Ανακαλούνται φάρμακα για την πίεση!

Νέος συναγερμός στον ΕΟΦ για φάρμακα που περιέχουν καρκινογόνες ουσίες! Όλες οι πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button