ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΦ: Νέες διευκρινήσεις στη διαφήμιση φαρμάκων! Τι αλλάζει

Όπως αναφέρει στην νέα εγκύκλιο του ελήφθησαν “υπόψη τα σχόλια και οι απόψεις μεγάλου αριθμού φαρμακευτικών εταιρειών και συλλόγων ασθενών ως προς το σημείο της ερμηνείας της αναγραφής του λογότυπου των εταιρειών σε ενημερώσεις του κοινού σχετικά με την ανθρώπινη υγεία ή ασθένειες”.

Διαβάστε εδώ την αρχική εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο ΕΟΦ: Νέες οδηγίες στη διαφήμιση φαρμάκων! Όλες οι προϋποθέσεις

Έτσι σύμφωνα με τις νέες διευκρινήσεις  του ΕΟΦ «δεν αποτελεί διαφήμιση οι πληροφορίες σχετικά με την ανθρώπινη υγεία ή ασθένειες, εφόσον δεν γίνεται άμεση ή έμμεση αναφορά στα φάρμακα».

Στην ίδια εγκύκλιο μάλιστα, καθίσταται σαφές ότι ο “κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου υποχρεούται να κοινοποιεί στον ΕΟΦ κάθε διαφήμιση που πραγματοποιεί η επιχείρησή του”. Αυτό επιβάλλεται “προς τον σκοπό των κατασταλτικών ελέγχων και, σε καμία περίπτωση, δεν υποβάλλονται προς έγκριση ούτε η μη εναντίωση του ΕΟΦ επέχει, σε οιαδήποτε περίπτωση, θέση έγκρισης”.

Τι επιτρέπεται

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η μόνη διαφήμιση φαρμάκων που επιτρέπεται να απευθύνεται στο κοινό είναι αυτή που αφορά ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, ενώ η διαφήμιση φαρμάκου που παρέχεται με ιατρική συνταγή απαγορεύεται απολύτως.

 

 

 

 

 

Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η διάθεση εικονικών δειγμάτων (placebo) στους γιατρούς, φαρμακοποιούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας με εξαίρεση τα εικονικά δείγματα τα οποία χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς όταν υπάρχει πολυπλοκότητα στην διαδικασία χορήγησης, π.χ. συσκευές εισπνοών, πένες ινσουλινών, κλπ., όπου είναι αναγκαία η επίδειξη του τρόπου χρήσης του μηχανισμού από το γιατρό προς τον ασθενή για λόγους συμμόρφωσης στην προτεινόμενη θεραπεία.

Τέλος να σημειωθεί εδώ  η απαγόρευση διαφήμισης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο κοινό, δεν εφαρμόζεται στις εκστρατείες εμβολιασμού που διενεργούνται από τη βιομηχανία και έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ. Ο λόγος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, κύριος χαρακτήρας της προβολής δεν είναι το φαρμακευτικό προϊόν, αλλά ο εμβολιασμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα συνέδρια οι γιατροί χωρίς χλιδή αλλά με χορηγό! Τι αλλάζει ο ΕΟΦ στα ξενοδοχεία

Από Σεπτέμβρη και αν ο νέος νόμος για τα ονόματα των γιατρών που πάνε σε συνέδρια με φαρμακευτικές!

Αλλάζει ο νόμος για τη δημοσιοποίηση ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button