Ειδήσεις Υγείας

Επίμονη κούραση: Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει;

Οι πολλές ώρες εργασίας, το έντονο άγχος και οι υποχρεώσεις κλέβουν την ενέργεια . Όμως  σε κάποιες περιπτώσεις η επίμονη κούραση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας πάθησης.

Αναιμία- Έλλειψη σιδήρου

Η επίμονη κούραση μπορεί να οφείλεται στην κακή οξυγόνωση του αίματος, που προακλείται λόγω έλλειψης σιδήρου  με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην τροφοδοτείται με την απαραίτητη ενέργεια. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην αναιμία λόγω της τακτικής απώλειας αίματος από την έμμηνο ρύση αλλά και τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Όταν η παραγωγή ορμονών είναι αυξημένη (υπερθυρεοειδισμός) ο μεταβολισμός επιταχύνει, ενώ όταν είναι μειωμένη (υποθυρεοειδισμός) επιβραδύνει. Στην  δεύτερη περίπτωση ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί αίσθημα κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης και μυϊκούς πόνους ακόμη και έπειτα από ήπια σωματική αύξηση.

Μήπως φταίει το αυξημένο ζάχαρο;

Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και στον διαβήτης τύπου 2 εκδηλώνεται με επίμονη κούραση και γενικότερα κατάρευση του οργανισμού.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη  επηρεάζει τον ύπνο, την όρεξη, τα συναισθήματα και κάθε πτυχή της ζωής.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Αν και οι αιτίες του παραμένουν άγνωστες χαρακτηρίζεται, από ένα αίσθημα κούρασης που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υποχωρεί με την ξεκούραση και τον ύπνο.

Υπνική άπνοια

Η κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου σε συνδυασμό με τον διακοπτόμενο ύπνο έχουν σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή ξεκούραση και επομένως το επίμονο αίσθημα κόπωσης.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button