Ειδήσεις Υγείας

Επίμονος βήχας: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayo clinic ο επίμονος βήχας είναι εκείνος που επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ εβδομάδων και δεν αφορά μόνο τους καπνιστές. Ενδεικτικό είναι ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των μη καπνιστών πάσχουν από χρόνιο βήχα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αιτία, που κατατάσσεται στην πέμπτη, μάλιστα, θέση της λίστας για τους βασικούς λόγους επίσκεψης σε γιατρό.

Τι «κρύβεται» πίσω από τον επίμονο βήχα;

Οι κύριες αιτίες που προκαλούν τον επίμονο βήχα είναι:

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εκδηλώνεται όταν οι αεραγωγοί στους πνεύμονες είναι ερεθισμένοι ή κατεστραμμένοι, από το κάπνισμα. Συνήθως η νόσος εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 45 ετών.

 

Λοίμωξη του αναπνευστικού

Ο βήχας είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα ενός κρυώματος, μίας γρίπης ή ακόμη και άλλων αναπνευστικών μολύνσεων. Ωστόσο εάν ο βήχας  επιμένει αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λοίμωξη του αναπνευστικού.  Μία πιο σοβαρή μορφή αυτού, είναι η πνευμονία, η οποία ωστόσο «συνοδεύεται» από υψηλό πυρετό και πλέον αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και ειδική φαρμακευτική αγωγή

Οξεία βρογχίτιδα

Αν κάποιος είναι σε διαδικασία ανάρρωσης από κάποιο κρύωμα και ξαφνικά αναπτύξει έντονο βήχα, πιθανόν να πρόκειται για οξεία βρογχίτιδα.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκαλεί το βήχα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, χρήση αντιβηχικών και βλεννολυτικών φαρμάκων. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται πάντα ύστερα από σύσταση του γιατρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νυχτερινός βήχας: Tips για άμεση ανακούφιση

Σχετικά Άρθρα

Back to top button