ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Επί ποδός υπ.Υγείας και ΕΟΦ για το μολυσμένο παιδικό γάλα με σαλμονέλα! Τι μέτρα λαμβάνονται

Πρόκειται για παιδικό γάλα του ομίλου Lactalis καθώς όπως γνωστοποίησε η εταιρεία, μολυσμένες παρτίδες με σαλμονέλα έχουν κυκλοφορήσει όχι μόνο στη Γαλλία– όπου αποκαλύφθηκε η υπόθεση -αλλά και σε άλλες χώρες μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Στη Γαλλία τα προϊόντα πωλούνται με την εμπορική ονομασία Milumel, Picot αλλά και Carrefour.
Οι αρχές καλούν όλους τους γονείς που τα έχουν αγοράσει να μην τα δώσουν στα βρέφη τους καθώς είναι άγνωστο εάν τα γάλατα είναι μολυσμένα ή όχι.

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας λειτουργώντας …φυσικά με καθυστέρηση λόγω του Σαββατοκύριακου, εξέδωσε ώρες αργότερα, αργά τη νύχτα της Κυριακής μία λιτή ανακοίνωση στην οποία σημειώνει: “Το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, κατάλογο με παρτίδες προϊόντων βρεφικού γάλακτος που βρίσκονται σε κατάσταση ανάκλησης λόγω της πιθανότητας να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα. Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αύριο το πρωί, (σ.σ.:Δευτέρα) ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση”.

Σε ετοιμότητα οι φαρμακοποιοί

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πάντως δηλώνει έτοιμος να αποσύρει τα γάλατα όταν ζητηθεί από τις αρχές ενώ αφήνει υπονοούμενα για το αν μπορούν αντίστοιχα να πράξουν τα άλλα σημεία πώλησης.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης: «Τα φαρμακεία έχουν την δυνατότητα με την επίσημη ανακοίνωση να προβούν στην απόσυρση του προϊόντος άμεσα. Αναρωτιέμαι τα άλλα σημεία πώλησης έχουν αυτή τη δυνατότητα»;

Άγνωστο εάν καταναλώθηκαν τα γάλατα

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε αυτά που ανακαλούνται είναι γάλατα της πρώτης και δεύτερης παιδικής ηλικίας, γάλα σε σκόνη, με ή χωρίς λακτόζη, γάλα από ρύζι και άλλα είδη.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι το γεγονός πως ούτε η εταιρεία αλλά ούτε οι αρμόδιες αρχές σε Γαλλία και Ελλάδα μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν τα γάλατα έχουν καταναλωθεί και πότε ακριβώς. Άλλωστε στην Ελλάδα δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας οι μολυσμένες παρτίδες ώστε να γνωρίζουν οι γονείς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button