ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Επανέρχεται το παλιό ωράριο στα φαρμακεία με νόμο! Τι θα αλλάξει

Καιρό τώρα οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται πως η υπάρχουσα κατάσταση με το ανορθόδοξο ωράριο έχει κάνει τον κλάδο να λειτουργεί σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και τους ασθενείς να μη γνωρίζουν ποιο φαρμακείο θα βρουν ανοικτό.

Όχι τυχαία βέβαια καθώς το ελεύθερο ωράριο που ορίσθηκε με νόμο του Αν.Λοβέρδου, επιτρέπει σε όποιον φαρμακοποιό το επιθυμεί να ανοίγει ότι ώρα θέλει χωρίς μάλιστα να το δηλώνει σε οποιαδήποτε αρχή.
Αποτέλεσμα είναι από τη μία να υπάρχουν εφημερεύοντα φαρμακεία στα οποία οι εργαζόμενοι ξενυχτούν και δίπλα τους να λειτουργούν άλλα με διευρυμένο και ελεύθερο ωράριο τα οποία όμως κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις.

Γι αυτό άλλωστε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιο Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος είχε δηλώσει επανειλημμένα πως η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά δεν έχουν νόημα οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις.

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε δεσμευτεί από την αρχή στον κλάδο πως θα αλλάξει το ωράριο. Με δήλωσή του στο Σκάι την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας επαναδιατύπωσε την πρόθεσή του να προωθήσει νόμο ο οποίος θα επαναφέρει το παλιό ωράριο στη λειτουργία των φαρμακείων, με σύστημα εφημερίας.
Βέβαια για τις όποιες αλλαγές ο κ.Κουρουμπλής θα συνομιλήσει πρωτίστως με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Η είδηση ανακούφισε τους φαρμακοποιούς και ειδικά όσους διατηρούν μικρή επιχείρηση σε γειτονιές και δεν απασχολούν υπαλλήλους ή έχουν ένα με δύο άτομα. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκει θετικές τις δηλώσεις του υπουργού υγείας περί αλλαγής του πλαισίου του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

Ο ΠΦΣ συμφωνεί με την θέση του κ. Κουρουμπλή ότι το υπάρχον ωράριο έχει αποτύχει. Οι φαρμακοποιοί θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο τους και την κάλυψη των αναγκών τους όλο το 24ωρο, με την ισότιμη αντιμετώπιση των φαρμακείων είτε βρίσκονται σε κεντρικά είτε σε απομεμακρυσμένα σημεία μέσα από ένα ανεπτυγμένο και αποτελεσματικό σύστημα εφημεριών και διανυκτερεύσεων».

Ο Κώστας Λουράντος
Ο Κώστας Λουράντος

Με βάση το σχεδιασμό, το σύστημα που θα επανέλθει θα περιλαμβάνει περισσότερα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία ώστε να μπορούν με ευκολία να βρίσκουν ανοικτά οι ασθενείς, καθότι το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν το διευρυμένο ωράριο είναι πως με το παλαιό σύστημα δεν υπήρχε φαρμακείο ανοικτό ακόμη και σε κεντρικά σημεία των πόλεων.

Πάντως ο πρώην υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ του ελεύθερου ωραρίου κάνοντας και τη σχετική ανάρτηση στο twitter προκαλώντας αντιδράσεις στον κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ.

Δείτε γιατί ο Άδωνις άναψε φωτιές στους φαρμακοποιούς!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button