Ειδήσεις Υγείας

Επείγουσα χολοκυστεκτομή: Πότε και γιατί είναι πάντα απαραίτητη;

Δύσκολος είναι ορισμένες φορές ο καθορισμός των ανθρώπων που πρέπει να υποβληθούν επειγόντως σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χολής και εκείνων που μπορούν να περιμένουν. Μελέτη της Mayo Clinic έχει δείξει ότι μόνο 1 στους 5 ασθενείς που καταφεύγουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων με πόνο στη χοληδόχο κύστη και που τους επιτρέπεται να φύγουν για να προγραμματίσουν το χειρουργείο τους επανέρχονται εντός 30 ημερών έχοντας την ανάγκη για έκτακτη χολοκυστεκτομή.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος χειρουργός ο ρόλος της χολής, η οποία εκκρίνεται από τα κύτταρα του ήπατος, είναι πολλαπλός. Κυρίως όμως είναι καθοριστικός για την πέψη του λίπους.

Η χολή αποθηκεύεται προσωρινά στη χοληδόχο κύστη, ένα όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ, πριν φτάσει στο λεπτό έντερο. Ορισμένες φορές εντός αυτής σχηματίζονται χολόλιθοι, οι οποίοι είναι πέτρες που περιέχουν χοληστερόλη, χολερυθρίνη, ασβέστιο και βλέννα.

Εμφανίζονται στο 10% έως 15% περίπου του ενήλικου δυτικού πληθυσμού, ποσοστό όμως που ποικίλει από χώρα σε χώρα. Η ποσότητα των λιπαρών τροφών που καταναλώνονται αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση των περιστατικών.

«Το 1% – 4% των ανθρώπων με χολόλιθους παρουσιάζουν συμπτώματα σε ένα χρόνο. Αυτά περιλαμβάνουν πόνο που σχετίζεται με τη χοληδόχο κύστη (χοληφόρος κολικός), φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα), παρεμπόδιση της ροής της χολής από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη στο λεπτό έντερο, προκαλώντας ίκτερο (κιτρινωπός αποχρωματισμός του σώματος που συνήθως παρατηρείται στο λευκό των ματιών, μόλυνση της χολής (χολαγγειίτιδα) και φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα).

Εκτός από τον οξύ πόνο στην κοιλιά, ο ασθενής μπορεί να νιώθει ναυτία, να έχει τάση προς έμετο, δυσπεψία και πυρετό. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης θεωρείται η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για άτομα με συμπτωματικούς χολόλιθους. Σήμερα η επέμβαση γίνεται σχεδόν πάντα λαπαροσκοπικά», επισημαίνει ο ειδικός.

Πότε είναι επείγουσα;

Ωστόσο, η κατάλληλη θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται στην κατάλληλη ώρα ώστε να έχει ο ασθενής το βέλτιστο όφελος. Στην πλειονότητα των περιστατικών είναι προφανές ποιος ασθενής χρειάζεται έκτακτη χολοκυστεκτομή, πότε μπορεί αυτή να καθυστερήσει και ποιος δεν χρειάζεται καθόλου χειρουργική επέμβαση.

Αλλά μερικές φορές δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα, γεγονός που ενέχει κινδύνους.
Ο χειρισμός των ασθενών με χολόλιθους είναι ένα ζήτημα κόστους και ποιότητας στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις έκτακτης ανάγκης είναι συνήθως πιο ακριβές από τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Εκτός από τα ζητήματα κόστους, οι ασθενείς προτιμούν συχνά την ευκολία προγραμματισμού χειρουργικής επέμβασης, ώστε να μπορούν να επιλέξουν τον χειρουργό τους, να οργανώσουν τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους και τη φροντίδα των παιδιών ή να προγραμματίσουν την άδειά τους.

Ωστόσο, η καθυστέρηση της απαραίτητης αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης για περισσότερες από έξι ημέρες αυξάνει το ποσοστό χειρουργικών επιπλοκών και μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη χειρουργικής επέμβασης ανοικτής κοιλίας αντί για ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική επέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαστρεντερίτιδα: Πως «κολλάει»;

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close