ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Επικουρικοί γιατροί: Γιατροί για όλες τις δουλειές!

Επικουρικοί γιατροί για πάσα μονάδα και νοσοκομείο φαίνεται ότι δημιουργεί η κυβέρνηση καθώς με βάση το νέο νόμο δε γνωρίζουν που ακριβώς θα εργασθούν.
Ειδικότερα σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε για τους επικουρικούς γιατρούς, πλέον οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να εργασθούν δε δηλώνουν νοσοκομείο προτίμησης όπως έπρατταν στο παρελθόν.

Αντίθετα υποβάλουν την αίτηση τους στην Υγειονομική περιφέρεια χωρίς όμως να γνωρίζουν τελικά που θα διορισθούν. Και αυτό επειδή η Υγειονομική περιφέρεια ελέγχει από τα νοσοκομεία μέχρι τα Κέντρα Υγείας, το ΠΕΔΥ, τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία αλλά και τα απλά περιφερειακά ιατρεία.

Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (2η ΥΠΕ). Στη συγκεκριμένη περιφέρεια ανήκει ο Πειραιάς αλλά και όλο το Αιγαίο.
Έτσι ένας γιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για επικουρικός και μπορεί να βρεθεί να εργάζεται από τον Πειραιά μέχρι τη Μυτιλήνη, το Καστελόριζο ή άλλο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.

Αποτέλεσμα είναι η ρύθμιση αυτή να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους επικουρικούς γιατρούς.
Να σημειωθεί ότι η τροπολογία για τους επικουρικούς γιατρούς δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 47 τεύχος πρώτο 11 /05/2015 και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.

Σε ότι αφορά τη θητεία τους, σε διορισμούς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η θητεία μπορεί να είναι για έναν χρόνο, στην υπόλοιπη χώρα μέχρι δύο χρόνια ενώ σε απομακρυσμένες και άγονες περιοχές μπορεί να φθάσει και τα τρία χρόνια.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας από την πλευρά του απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία για τις αυθαίρετες μετακινήσεις επικουρικών ιατρών του ΠΕΔΥ.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλοντας την απαράδεκτη πρακτική των διοικητών των ΥΠΕ να μετακινούν αυθαίρετα επικουρικούς γιατρούς του ΠΕΔΥ, απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τους Διοικητές της 1ης και της 2ης ΥΠΕ, οι οποίοι αποφάσισαν μονομερώς και αιφνιδιαστικά τη μετακίνηση επικουρικών ιατρών του ΠΕΔΥ για την κάλυψη εφημεριών και άλλων αναγκών σε Κέντρα Υγείας, χωρίς την προηγούμενη δική τους συναίνεση και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καν ενημέρωσή τους, όπως τονίζεται από τον ΙΣΑ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button