ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Επικουρικοί γιατροί με …ημερομηνία λήξεως! Πότε αποχωρούν από το ΕΣΥ

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας (ΟΕΝΓΕ) την Τετάρτη 31/01/18 με κύριο αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός και να μπει «τέλος στην εργασιακή ομηρία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» όπως αναφέρει ο κλάδος.

Το ζήτημα είναι πως οι περισσότεροι επικουρικοί γιατροί θα βρεθούν εκτός συστήματος όταν λήξουν οι συμβάσεις τους αλλά και πολύ νωρίτερα καθώς υπάρχει κίνδυνος το Ελεγκτικό Συνέδριο να κρίνει ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων δεν είναι νόμιμες. Για τον λόγο αυτό άλλωστε πολλοί επικουρικοί γιατροί δεν έχουν πληρωθεί από τον Δεκέμβριο. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: “Επικουρικοί χωρίς μισθό και εφημερίες! Γιατί εντείνεται το πρόβλημα. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις”

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ο αριθμός των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι 2.100.

Από αυτούς περίπου 600 κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους (λήγει 31/12/18) μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων ως μη νόμιμη. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Δεκέμβριο.

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι πάνω από 6.500 χιλιάδες. Ωστόσο σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ακόμα και αν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί και διορισθούν και όλοι οι υποψήφιοι (1.045 σήμερα) για θέσεις επικουρικών και πάλι η κάλυψη θα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

«Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος ασθενών και υγειονομικών, και να καλύψει όλα τα κενά με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μπορούν οι ασθενείς να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας» σημειώνει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Η πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31/01/18 ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι.
Πάντως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν θα απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον αέρα συμβασιούχοι και επικουρικοί των Νοσοκομείων! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Σχετικά Άρθρα

Back to top button