ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Επικουρικοί γιατροί: Ξεκινά το νέο σύστημα πρόσληψης! Αντιδράσεις από τους γιατρούς

Σε ισχύ τίθεται πλέον η τροπολογία που ψηφίστηκε το Μάιο και αφορά στον τρόπο πρόσληψης των επικουρικών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας.
Μια τροπολογία που προκαλεί αντιδράσεις στους κύκλους των επικουρικών γιατρών καθώς όπως υποστηρίζουν φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή τους, ειδικά όσων εργάζονται ως επικουρικοί τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι πλέον με τις αλλαγές είναι άγνωστο ποιος τελικά θα προηγείται στη σειρά καθώς θα δημοσιοποιούνται μαζικά τα ονόματα. Ο Χάρης Στάμος ειδικός παθολογοανατόμος που εκπροσωπεί την ομάδα των επικουρικών γιατρών του νοσοκομείου της Ρόδου εξηγεί στο HealthReport.gr πως η δημοσιοποίηση στη διαύγεια της προκήρυξης των κενών θέσεων και της λίστας με τα ονόματα και τα “χαρακτηριστικά” των γιατρών που τις καταλάμβαναν στο παρελθόν, επέτρεπε σε ένα 15μερο από την δημοσιοποίηση της τελευταίας την υποβολή ενστάσεων.

Έτσι η… μόχλευση της σειράς των επικουρικών ήταν από αδύνατη έως πολύ δύσκολη. Τώρα με τις αλλαγές θα δημοσιοποιείται μόνο μία ενιαία λίστα ανά ειδικότητα και τίποτα άλλο, γεγονός που σημαίνει ότι τα κενά που θα προκύπτουν θα τα γνωρίζει μόνο το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα το νέο σύστημα κρίνεται από τους επικουρικούς γιατρούς άκρως αποτρεπτικό, καθώς ουδείς μπορεί τελικά να γνωρίζει που θα διορισθεί. Και αυτό επειδή πλέον οι αιτήσεις δεν υποβάλλονται στο νοσοκομείο αλλά στις υγειονομικές περιφέρειες οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν από ένα νοσοκομείο μέχρι ένα μικρό περιφερειακό ιατρείο αρκετά μακριά από την έδρα της Υγειονομικής περιφέρειας.

Ειδικότερα σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε για τους επικουρικούς γιατρούς, πλέον οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να εργασθούν δε δηλώνουν νοσοκομείο προτίμησης όπως έπρατταν στο παρελθόν.

Αντίθετα υποβάλουν την αίτηση τους στην Υγειονομική περιφέρεια χωρίς όμως να γνωρίζουν τελικά που θα διορισθούν. Και αυτό επειδή η Υγειονομική περιφέρεια ελέγχει από τα νοσοκομεία μέχρι τα Κέντρα Υγείας, το ΠΕΔΥ, τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία αλλά και τα απλά περιφερειακά ιατρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικουρικοί γιατροί: Στα κάγκελα για την αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης! Από 23 Ιουνίου το νέο σύστημα

Επικουρικοί γιατροί: Γιατροί για όλες τις δουλειές! «Μετανάστες» από νοσοκομείο πόλης σε απομακρυσμένο ιατρείο χωριού

Αλλάζει ο τρόπος πρόσληψης επικουρικών γιατρών! Όλες οι ρυθμίσεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button