Ειδήσεις Υγείας

Επιληψία: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του διάσημου ηθοποιού Χάρισον Φόρντ, πως η 25χρονη κόρη του έχει επιληψία προκάλεσε έντονη συγκίνηση όχι μόνο στους θαυμαστές του αλλά και στην κοινή γνώμη. «Βλέπω την κόρη μου και ξέρω πως (η επιληψία) επηρεάζει την ζωή, το μέλλον της, τις ευκαιρίες της, κάνοντας σε απεγνωσμένα να θες να το μετριάσεις και να βρεις έναν τρόπο ώστε να μπορεί να ζήσει μια άνετη και αποτελεσματική ζωή».

Παράλληλα , ο Χάρισον Φόρντ περιέγραψε πότε έπαθε την πρώτη της κρίση επιληψίας η κόρη του, λέγοντας πως της συνέβη σε παιδική ηλικία ενώ κοιμόταν.

Αρχικά, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να την διαγνώσουν, δίνοντας στην κόρη του χάπια για την ημικρανία, εως ότου λίγα χρόνια αργότερα, η Τζόρτζια έπαθε μια μεγάλη κρίση σε παραλία του Μαλιμπού, όπου για καλή της τύχη την βρήκε ένας σκηνοθέτης

Τι είναι

Η επιληψία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις.  Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν παράξενες αισθήσεις και  συναισθήματα ή να  συμπεριφέρονται περίεργα. Μπορούν να έχουν βίαιους μυϊκούς σπασμούς ή να χάσουν εντελώς τις αισθήσεις τους.

Η επιληψία έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως κάποια εγκεφαλική βλάβη ή και ανώμαλη ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, η αιτία είναι άγνωστη. Για τη διάγνωση της πάθησης, ο γιατρός αφού εξετάσει το ιατρικό ιστορικό συστήνει εξετάσεις αίματος,  ηλεκτροεγκεφαλογράφημα,  αξονική  ή μαγνητική τομογραφία.
Συνήθως η επιληψία αντιμετωπίζεται με φάρμακα, χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button