Η φωνή του ασθενούς

Επιστημονική ημερίδα για τις Κλινικές Μελέτες: «Ενημερωνόμαστε πριν αποφασίσουμε»

Ο όρος Κλινική Έρευνα αναφέρεται γενικά στην έρευνα η οποία πραγματοποιείται σε ανθρώπους και είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη, ώστε να αποκτήσουμε περισσότερη γνώση για την ανθρώπινη φυσιολογική λειτουργία και/ή τις αιτίες των ανθρωπίνων ασθενειών, καθώς και τις θεραπείες τους.

Η Κλινική Έρευνα αποτελεί το μοναδικό εγκεκριμένο τρόπο δημιουργίας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων μέσω των Κλινικών Μελετών. Οι Κλινικές Μελέτες σχεδιάζονται έτσι ώστε να απαντήσουν σε ένα επιστημονικό και/ή ιατρικό ερώτημα σχετικά με ένα φάρμακο το οποίο προορίζεται για την θεραπεία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού και για μία συγκεκριμένη ασθένεια. Είναι με απλά λόγια ένα «επιστημονικό πείραμα» που αποσκοπεί στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας μιας θεραπείας σε μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Είναι βέβαια υποχρεωτική η εξισορρόπηση μεταξύ προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ατόμου που λαμβάνει μέρος σε μία κλινική μελέτη και της κοινωνικής ανάγκης για νέες θεραπείες. Η κλινική έρευνα και οι κλινικές μελέτες διέπονται από παγκοσμίως αποδεκτές και ιδιαίτερα αυστηρές επιστημονικές, δεοντολογικές, ηθικές αρχές, καθώς επίσης και διεθνείς και τοπικές νομοθεσίες στις οποίες όλοι όσοι απασχολούνται με τις κλινικές μελέτες επιβάλλεται να τηρούν.

thumbnail1

 

 

 

 

 

 

 

Η Ημερίδα θα ξεκινήσει με καλωσόρισμα & Χαιρετισμό της κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και της κας Καίτης Αποστολίδου, Προέδρου ΕΛΛ.Ο.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), Αντιπροέδρου ECPC (European Cancer Patient Coalition).

Η πρώτη επιστημονική ενότητα θα αρχίσει με τον κα Ζωή Κούρνια, Χημικό – Ερευνήτρια Γ’, Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα ομιλίας «Η βιολογία του καρκίνου», τη σκυτάλη θα λάβει η κα Δέσποινα Σανούδου, PhD, FACMG, Επίκουρη Καθηγήτρια, Κλινική Γονιδιωματική & Φαρμακογονιδιωματική, Δ’ Παθολογική Κλινική – “Αττικόν” Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή Αθηνών, η οποία θα αναφερθεί στους αφαιρούμενους όγκους, τα βιολογικά υλικά και τις τράπεζες βιολογικού υλικού.

Η δεύτερη επιστημονική ενότητα θα ξεκινήσει με τον κ. Δημήτριο Πεκτασίδη, Καθηγητή Παθολογίας – Ογκολογίας, Διευθυντή Ογκολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών με θέμα ομιλίας «Έρευνα για θεραπείες στον καρκίνο: Μαθαίνουμε για τις Κλινικές Μελέτες», θα ακολουθήσει η ομιλία του κ. Χρήστου Χριστοδούλου, Παθολόγου – Ογκολόγου, Διευθυντή Β’ Ογκολογικής Κλινικής, με θέμα ομιλίας «Τί χρειάζεται να γνωρίζει ο ασθενής πριν αποφασίσει τη συμμετοχή του;»

Tη σκυτάλη θα λάβει ο κος Νικόλαος Σούπος, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Ογκολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος Κλινικών Δοκιμών Γ.Ο.Ν.Κ. “Οι Άγιοι Ανάργυροι”, ο οποίος θα αναφερθεί στα προβλήματα που συναντούν οι ασθενείς, όταν συμμετέχουν στις Κλινικές Μελέτες και στο πώς προσεγγίζουμε τους ασθενείς και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του κ. Κυριάκου Σουλιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας & Αναπληρωτή Πρύτανη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα ομιλίας «Οφέλη από τις Κλινικές Μελέτες για την Πολιτεία & την Οικονομία».
Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την παρουσία της κας Κατερίνας Μακρή, ασθενούς, η οποία θα μοιραστεί την προσωπική της εμπειρία και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button