Η φωνή του ασθενούς

Επιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και οι Γυναίκες στην Ογκολογία – W4O, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική, ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», συναντήθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος & με κοινό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το κάπνισμα, τις βλαβερές συνέπειές του, τον Καρκίνο του Πνεύμονα & τη γενικότερη ευαισθητοποίηση όλων, συνδιοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία την Ενημερωτική εκδήλωση ”Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ΖΩΗ!!!”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και τη σκυτάλη έλαβαν οι κ.κ. Δανάη Μπισιρτζόγλου, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α’, Πνευμονολογικό Τμήμα Νοσοκομείου ΑΟΝΑ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”, κ. Χαράλαμπος Μαρκέτος, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’, Πνευμονολογικό Τμήμα Νοσοκομείου ΑΟΝΑ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” και Έλενα Λινάρδου, Παθολόγος – Ογκολόγος.

Η κα Δανάη Μπισιρτζόγλου αναφέρθηκε στην ιστορία του καπνίσματος, τους παράγοντες που συνδέονται με το κάπνισμα στη σύγχρονη εποχή και τον όρο της καπνιστικής συνήθειας, ως νόσου χρόνιας μορφής & συχνά υποτροπιάζουσας με πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία. Σημαντική αναφορά έγινε για τη νόσο της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), με συμπτώματα & χωρίς συμπτώματα και κυρίως στη διάγνωση – ταξινόμηση της ΧΑΠ βάσει της σπιρομέτρησης, με βάση τη μετά βρογχοδιαστολή FEV1 κατά GOLD, τις παροξύνσεις (επιδείνωση αναπνευστικών συμπτωμάτων), σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι 3.000.000 άτομα πεθαίνουν από ΧΑΠ ετησίως και μέχρι το 2020 θα αποτελεί την 3η κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τέλος, υπήρξε αναφορά στο Παθητικό Κάπνισμα & τα Παιδιά, το Τριτογενές Κάπνισμα & το Παθητικό Κάπνισμα & τους Ενήλικες.
Στη συνέχεια, ο κ. Χαράλαμπος Μαρκέτος, αναφέρθηκε στις Στρατηγικές Διακοπής Καπνίσματος, τονίζοντας, ότι η διάρκεια της καπνιστικής συνήθειας αποτελεί το βασικότερο παράγοντα κινδύνου για τη σχετιζόμενη με το κάπνισμα θνησιμότητα και ότι στόχο της θεραπείας αποτελεί η έγκαιρη διακοπή του και η πρόληψη της υποτροπής.

Αναφέρθηκε επίσης στους παράγοντες που επιδρούν στην έναρξη του καπνίσματος, την ηλικία έναρξης, την εξάρτηση & τα κριτήρια εξάρτησης από τη νικοτίνη, τα συμπτώματα στέρησης, τους βασικούς λόγους δυσκολίας διακοπής του καπνίσματος & τους στόχους των προγραμμάτων διακοπής.

Σημαντική αναφορά έγινε για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις διακοπής (Συμβουλευτική Παρέμβαση & Φαρμακευτική Θεραπεία), καθώς και για άλλες θεραπείες, όπως φάρμακα 2ης γραμμής, νέα φάρμακα και εμβόλια, καθώς και για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο (πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα χρήσης).

Τέλος, σημειώθηκε, ότι στη χώρα μας υπάρχει η δυνατότητα παροχής οργανωμένης βοήθειας στους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, μέσα από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της κας Έλενας Λινάρδου, η οποία, εκπροσωπώντας τις «Γυναίκες στην Ογκολογία» αναφέρθηκε στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα (κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, έκθεση σε ακτινοβολία, επαγγελματική έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες, χρόνιες πνευμονοπάθειες, κληρονομικότητα), τα συμπτώματα, τη διάγνωση & την αντιμετώπιση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button