Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Επιστροφή στο σχολείο: Πολύτιμες συμβουλές για να μην αρρωστήσει το παιδί σας

Οι πιο συχνές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά το φθινόπωρο είναι το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα, η ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και η ιγμορίτιδα.

Μάλιστα τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στις λοιμώξεις και τις ιώσεις του φθινοπώρου λόγω του ευαίσθητου ανοσοποιητικού τους, αλλά και λόγω των παρατεταμένων διακοπών με τα πολλά μπάνια, τις βουτιές και τις κακές διατροφικές συνήθειες, τονίζει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, ειδικευμένη στα παιδιά.

Για να πάει λοιπόν καλά η χρονιά, μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο για πιθανά συμπτώματα που προέκυψαν το καλοκαίρι θα λύσει οποιαδήποτε αμφιβολία. Ακόμα πιο σημαντικό για τα παιδιά με ιστορικό ωτίτιδων και ρινίτιδων, είναι να έχουν επισκεφθεί τον ωτορινολαρυγγολόγο, για τον καθιερωμένο έλεγχο, πριν ξεκινήσουν τα σχολεία καθώς ο συγχρωτισμός με άλλα παιδάκια, ιδιαίτερα τις περιόδους που παρατηρείται έξαρση των λοιμώξεων, οδηγεί σε πολύ συχνές λοιμώξεις.

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να μας προτείνει ο ΩΡΛ, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα απλά καθημερινά πράγματα που θα εξασφαλίσουν στους μικρούς μας φίλους την καλύτερη υγεία των αυτιών και της μύτης τους.

Μερικές από τις βασικές μεθόδους πρόληψης βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητα των παιδιών, όπως το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι και όχι απλή εφαρμογή αντισηπτικών, η σωστή φροντίδα των νυχιών που εύκολα μαζεύουν μικρόβια.

Αγαπημένο πεδίο δράσης των ιών και των μικροβίων είναι το ανώτερο αναπνευστικό, οπότε η τάση των παιδιών να «ενοχλούν» την μύτη και τα αυτιά τους πολύ συχνά εξυπηρετεί την εύκολη εισχώρηση των ιών και των μικροβίων στον οργανισμό.

Αντιμετώπιση

Επίσης, η ενίσχυση της διατροφής με φρούτα, λαχανικά καθώς και δημητριακά θωρακίζουν τον οργανισμό μας προς αποφυγή τέτοιων φαινομένων. Ας μη λησμονούμε βέβαια και την ευεργετική συνεισφορά του αθλητισμού στη γενικότερη ενίσχυση της υγείας των παιδιών μας.

Το ξεκίνημα μια αθλητικής δραστηριότητας μετά τη «γλυκιά τεμπελιά» του καλοκαιριού είναι ό, τι καλύτερο για να τονωθεί η ευεξία του οργανισμού και να δυναμώσει το ανοσοποιητικό τους.

Παράλληλα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και να βήχουν στον αγκώνα τους και όχι μέσα στις παλάμες.

Και βέβαια, το άρρωστο παιδί δεν πρέπει να πάει στο σχολείο, στο πάρτι, στον παιδότοπο, στο κολυμβητήριο, γιατί κινδυνεύει όχι μόνο να επιδεινωθεί η κατάστασή του αλλά να κολλήσει και άλλα παιδάκια.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button