ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Επισχέσεις και κινητοποιήσεις «μπλοκάρουν» τα νοσοκομεία! Πότε θα πληρωθούν οι εφημερίες;

Παρά τις συνεχείς πιέσεις από κάθε κατεύθυνση προς την κυβέρνηση να αποπληρώσει άμεσα τις δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών, προς ώρας μοιάζει μάλλον ασαφές το χρονοδιάγραμμα.
Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διαβεβαιώνει πως έως το τέλος του μήνα θα έχουν πληρωθεί οι εφημερίες φαίνεται όμως πως είναι άγνωστο τι θα γίνει με αυτές του 2015.
Εξάλλου τα ταμεία της χώρας είναι άδεια με συνέπεια η κυβέρνηση να έχει οδηγηθεί ουσιαστικά σε εσωτερικό δανεισμό.

Όμως οι απλήρωτοι γιατροί φαίνεται πως είναι στο όριο της επιβίωσης γι αυτό και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και τις επισχέσεις που έχουν ξεκινήσει.
Το χορό των επισχέσεων συνεχίζουν να σέρνουν οι ειδικευόμενοι γιατροί με το Κίνημα Νέων Γιατρών (ΚΙΝΙ) να συντονίζει, ενώ οι σύλλογοι ειδικευομένων των περισσότερων νοσοκομείων ακολουθούν κανονικά το πρόγραμμα των επισχέσεων.

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ

Πολλοί σύλλογοι έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες ενώ σιγά σιγά προστίθενται κι άλλα νοσοκομεία.
Ενδεικτικά σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι ειδικευόμενοι του Γενικού Κρατικού Νίκαιας μαζί με ειδικευμένους εδώ και έναν μήνα, οι γιατροί του Ευαγγελισμού, του Παίδων Πεντέλης, στο Βενιζέλειο στο Ηράκλειο της Κρήτης ενώ ακολουθούν τις επόμενες το Σισμανόγλειο, το Ελπις, το Αγ. Όλγα κ.α.

Την Παρασκευή η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) θα πραγματοποιήσει τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 έως τις 15:00 ενώ και η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΝΓΕ) θα συνεδριάσει για να εξετάσει τις περαιτέρω κινήσεις της, παρότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Υγείας πως τα χρήματα θα καταβληθούν κανονικά.

Και επειδή φαίνεται πως σε κάποια νοσοκομεία εγείρεται θέμα για το αν έχουν το δικαίωμα οι ειδικευόμενοι γιατροί να κάνουν επισχέσεις, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δια του προέδρου του Γιώργου Πατούλη, εξέφρασε τη στήριξή του στους νέους γιατρούς σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Ο ΙΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών και ειδικευόμενων ιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία απλήρωτοι και οι ειδικευόμενοι έχουν δικαίωμα επίσχεσης εργασίας».

Ο Γ.Πατούλης
Ο Γ.Πατούλης

 

Ο ΙΣΑ δημοσιοποίηση μάλιστα και το σχετικό νόμο που επιτρέπει στους ειδικευόμενους να κάνουν κανονικά επίσχεση.
Από την άλλη αντιδράσεις για τις απλήρωτες εφημερίες υπάρχουν σχεδόν από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου σημειώνει: « Είναι αδιανόητη η στάση πληρωμών στις δεδουλευμένες εφημερίες των Νοσοκομειακών Ιατρών από το Νοέμβριο του 2014″.

Η Πρόεδρος του ΙΣΠατρών Άννα Μαστοράκου
Η Πρόεδρος του ΙΣΠατρών Άννα Μαστοράκου

“Η επιλεκτική πολύμηνη στάση πληρωμών των εφημεριών θεωρείται αδιανόητη καθώς αποτελεί δεδουλευμένη έμμισθη εργασία στο δημόσιο τομέα, και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες και εξαντλητικά ωράρια.
Το θέμα των απλήρωτων δεδουλευμένων εφημεριών είναι ζήτημα επιβίωσης για την πλειοψηφία των νοσοκομειακών ιατρών, ιδιαίτερα των ειδικευομένων που είναι οι πιο χαμηλόμισθοι και σκληρά εργαζόμενοι» σημειώνει η κ.Μαστοράκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι απλήρωτες εφημερίες «τρώνε» την κυβέρνηση! Στα χαρακώματα οι γιατροί

Λουκέτο βάζουν στις κλινικές του ΕΣΥ οι ειδικευόμενοι! Τι είπε ο Αν.Ξανθός για τις εφημερίες!

Απλήρωτοι πέρασαν το Πάσχα οι γιατροί των νοσοκομείων! Τι θα γίνει με τις εφημερίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button