Ειδήσεις Υγείας

Επτά χρήσιμες συμβουλές για καλή ψυχολογία στο 2015!

 

Οι ειδικοί όμως είναι καθησυχαστικοί και επισημαίνουν πως τρόποι υπάρχουν για να προσπεράσουμε όλες τις ανησυχίες μας και να μπούμε στο νέο έτος με καλή ψυχολογία. Δείτε στο επιστημονικό άρθρο του ψυχιάτρου – ψυχοθεραπευτή Πασχάλη Γκίκα τις επτά συμβουλές που θα σας δώσουν ανάσα ζωής!

 

Μερικές «στρατηγικές προσέγγισης» της νέας χρονιάς και των καινούριων στόχων που φέρνει.

 

Του Πασχάλη Γκίκα, ψυχιάτρου – ψυχοθεραπευτή, επιστημονικού συνεργάτη 3ου ΨΤΕ του ΨΝΑ

 

Το τέλος του έτους, μπορεί να δημιουργήσει πολλά συναισθήματα για το παρελθόν και το μέλλον. Αντί να κάνετε ένα μακρύ κατάλογο νέων στόχων, καλό θα ήταν να εξετάσετε τις στρατηγικές μιας ήρεμης και προσεκτικής προσέγγισης του νέου έτους.

 

1. «Βάλτε γερές βάσεις για να αναπτυχτείτε». Πριν κάνετε στόχους, εξετάστε τις θεμελιώδεις αρχές σας. Οι άνθρωποι συχνά βάζουν στόχους που εστιάζουν κυρίως σε συγκεκριμένες αλλαγές στη συμπεριφορά (π.χ., πίνουν λιγότερο, τρώνε λιγότερο, πηγαίνετε στο γυμναστήριο περισσότερο, να χάσουν βάρος). Πριν κάνετε ένα μακρύ κατάλογο συγκεκριμένων στόχων, κάνετε ένα βήμα πίσω και να καταλάβετε τι είναι θεμελιώδες για εσάς.

 

Τι θα θέλατε περισσότερο στη ζωή σας – διαφάνεια, εντιμότητα, συμπόνια, ειλικρίνεια, υπομονή, επιμονή, γυμναστική, υγεία ή εμπιστοσύνη; Ο εντοπισμός των βασικών αρχών είναι σημαντικός για να εξασφαλιστεί ότι οι στόχοι σας είναι γεμάτοι νόημα και πληρότητα για σας.

 

2. Μην κατακρίνετε (ισχύει τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους). Όταν αναθεωρείτε το παρελθόν έτος και προετοιμάζεστε για το νέο έτος, παρατηρήστε αν η λήψη αποφάσεων στηρίζεται σε επικριτική σκέψη.

 

Εξετάστε εάν οι στόχοι σας βασίζονται σε σκέψεις-συναισθήματα του τύπου «είμαι κακός», «είμαι λάθος» ή «είμαι ανεπαρκής». Αν ναι, παρατηρήστε αυτές τις δυσμενείς κρίσεις και δείτε πως αποστασιοποιείστε από το άσχημο συναίσθημα όταν εγκαταλείπετε τη δυσμενή κριτική και την αφήνετε να φύγει.

 

Στη συνέχεια, πηγαίνετε πίσω, και βρείτε ένα θεμέλιο που είναι χτισμένο σε θετικές αρχές και όχι σε επικρίσεις. Να βασίζετε τους στόχους σας σε υγιείς αρχές και όχι γιατί οι άλλοι μπορεί να σας κατακρίνουν.

 

3. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι σας δεν είναι παθητικοί. Για παράδειγμα, στόχοι του τύπου: «Θέλω να μαλώνω λιγότερο με τον/την σύντροφό μου» ή «Θέλω να έχω λιγότερες απογοητεύσεις-εκνευρισμό στην εργασία μου», είναι παθητικοί στόχοι, επειδή επικεντρώνονται σε αυτό που δεν πρόκειται ή δεν θα πρέπει να κάνουμε και όχι σε αυτό που θα κάνουμε.

 

Τροποποιείστε τους ώστε να είναι πιο ενεργητικοί: «Θα αναγνωρίζω τον εκνευρισμό απέναντι στον/ην σύντροφό μου και θα μιλάω ανοιχτά γι αυτό που με εκνεύρισε-απογοήτευσε» και «Θα κάνω 10 λεπτά διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα για να αισθανθώ πιο ήρεμος/η, όταν εκνευρίζομαι-απογοητεύομαι στην δουλεία μου».

 

4. Η παρατήρηση μετράει σε μεγάλο βαθμό. Μερικές φορές το πρώτο βήμα πριν να αλλάξουμε ή να κάνουμε κάτι διαφορετικό είναι απλώς η παρατήρηση. Αν και οι στόχοι είναι συχνά προσανατολισμένοι στη συμπεριφορά, θα μπορούσατε να ωφεληθείτε πραγματικά απλά παρατηρώντας το παρόν.

 

Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να πίνετε λιγότερο αλκοόλ ή τρώτε πιο υγιεινά, ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου αυτού είναι να παρακολουθείτε πόσο πίνετε ή τρώτε σε ένα ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις ποσότητες που καταναλώνετε, καθώς και τις συνοδές σκέψεις και τα συναισθηματικά ερεθίσματα.

 

Αν προσπαθείτε να καβγαδίζετε λιγότερο με το σύντροφό σας, πρώτα παρατηρήστε ποιες καταστάσεις προκαλούν τον εκνευρισμό που καταλήγει σε διαφωνία. Ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα που βιώνετε κατά τη διάρκεια αυτών των καταστάσεων; Με την αύξηση της εγρήγορσης σας, κατανοείτε καλύτερα τον εαυτό σας και είναι πιο εύκολο να κάνετε αλλαγές προς το καλύτερο.

 

5. Σπάστε τους στόχους σας σε μικρά, δραστικά βήματα. Μικρές, εφικτές τροποποιήσεις υλοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συχνά είναι πιο επιτυχείς από ό,τι ένας μεγαλεπήβολος ή ασαφής στόχος.

 

Οι αλλαγές δεν πρέπει να είναι τεράστιες και σαρωτικές στην καθημερινή ρουτίνα σας. Σπάστε το στόχο σε βήματα που μπορούν να προγραμματιστούν και να μετρηθούν όταν έχουν ολοκληρωθεί. Η επίτευξη ενός μικρότερου βήματος θα σας δώσει κίνητρο για να συνεχίσετε ώστε να ολοκληρώσετε ένα μεγαλύτερο και δυσκολότερο στόχο.

 

Μία πολύ μεγάλη αλλαγή θα κουράσει γρήγορα και είναι πιθανό να εγκαταλειφθεί σε μερικές εβδομάδες. Για παράδειγμα, αν ελπίζετε να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα τρώγοντας απ’ έξω λιγότερο, δοκιμάστε να μαγειρέψετε ένα επιπλέον γεύμα την εβδομάδα στο σπίτι απ’ ό,τι συνήθως κάνετε ή να φέρετε το μεσημεριανό γεύμα από το σπίτι στη δουλειά, μία με δύο φορές την εβδομάδα (αντί για βάλετε ως στόχο να μαγειρεύετε κάθε γεύμα ή φέρνοντας το μεσημεριανό γεύμα στη δουλειά κάθε μέρα).

 

6. Εγκαταλείψτε τις παλιές συνήθειες ή τα μοτίβα που μπορεί να σας κρατάνε πίσω. Τα παλιά μοτίβα μπορεί να διαιωνίζουν την αρνητικότητα. Οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα είναι τόσο γρήγορες, που συχνά περνούν απαρατήρητες.

 

Για παράδειγμα, είστε συνηθισμένος/η να θεωρείτε το συνάδελφο ανταγωνιστικό ή ανίκανο, ώστε να αγανακτείτε με την παρουσία του, ανεξάρτητα από το πώς δρα; Εικάζετε ότι δεν είστε αρκετά ελκυστικός/ή ώστε να βγείτε ένα επιτυχημένο ραντεβού, έτσι ώστε δεν προσπαθείτε καν; Αναρωτηθείτε αν αυτές οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούνται είναι χρήσιμα σε εσάς.

 

Κάνουν τη ζωή σας πιο ουσιαστική, πιο υποφερτή ή πιο ολοκληρωμένη; Αντιθέτως δεν σαν αφήνουν να προχωρήσετε μπροστά. Επιτρέψτε το ενδεχόμενο μιας νέας εμπειρίας, αντιμετωπίζοντας με δεκτικότητα και περιέργεια ό,τι συμβαίνει σε αυτή τη στιγμή, αντί να κολλήσετε σε σκέψεις ή συναισθήματα που μπορεί να κουβαλάτε από το παρελθόν.

 

7. Δώστε στον εαυτό σας τα εύσημα. Το μυαλό συνήθως επικεντρώνεται περισσότερο στο τι πάει στραβά, σε αυτό που λείπει ή απουσιάζει, και στο τι πρέπει να αλλάξει. Η προσοχή μας εστιάζεται προς τα πράγματα που χρειάζονται επιδιόρθωση παρά στα πράγματα που πηγαίνουν καλά, και αυτό συμβαίνει συχνά και με τη δική μας αυτοαξιολόγηση.

 

Κατά την επανεξέταση του παρελθόντος έτους και τη μετάβαση σας στο νέο, είναι σημαντικό να μην παραβλέπετε αυτά που έχετε κάνει σωστά. Δώστε στον εαυτό σας τα εύσημα για το άτομο που είστε ήδη, για την ευγένεια και τη γενναιοδωρία που έχετε προσφέρει στους άλλους, για τα πράγματα που έχετε καταφέρει και τις ικανότητες που έχετε ήδη αναπτύξει. Όσο πιο ικανός είστε να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε την αξία σας, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορείτε να προσφέρετε την ίδια εκτίμηση στους γύρω σας.

 

Πασχάλης Γκίκας, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης 3ου ΨΤΕ του ΨΝΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button