ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ερρίκος Ντυνάν: Ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στο δημόσιο σύστημα! Όλο το παρασκήνιο για τις προσλήψεις και τις νοσηλείες

Ένα νοσοκομείο το οποίο επί σειρά ετών λειτουργούσε με απολύτως ιδιωτικά κριτήρια αφού κατασκευάστηκε με χρήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και με την ενίσχυση του ελληνικού δημοσίου. Να σημειωθεί ότι άρχισε να λειτουργεί το 2000.

Είναι ενδεικτικό ότι το νοσοκομείο δημιουργήθηκε επί προεδρίας Ανδρέα Μαρτίνη και μάλιστα και οι προσλήψεις που είχαν γίνει ήταν με απολύτως ιδιωτικά κριτήρια αφού δεν υπήρχε καμία εμπλοκή του ΑΣΕΠ ή άλλη δημόσια διαδικασία.

Εξαιρείται η περίοδος υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου όπου για ένα χρονικό διάστημα όσοι προσλαμβάνονταν στο Ντυνάν “περνούσαν” με άγνωστες ακόμη διαδικασίες, στον δημόσιο τομέα ως δημόσιοι υπάλληλοι σε προσωποπαγείς θέσεις.

Όλα αυτά όμως την ώρα που προσλαμβάνονταν στο ιδιωτικό νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προσλήψεις αυτές ελέγχθηκαν και από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: “Φύλλο και φτερό οι προσλήψεις σε Ντυνάν-ΚΕΕΛΠΝΟ από την Εξεταστική Επιτροπή! Τι αναζητείται”

Να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις αυτές είχαν προκαλέσει και τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεργασία με το Κοργιαλένειο Μπενάκη

Χαρακτηριστικό είναι πάντως πως λόγω της ιδιοκτησιακής σχέσης του Ερρίκος Ντυνάν με το Νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” σήμερα Κοργιαλένειο Μπενάκη, υποχρεώθηκε ο τότε Πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν να συνεργασθεί με το ΕΣΥ και να συνάψει σύμβαση για την παραχώρηση κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ντυνάν.

Μάλιστα επί σειρά ετών υπήρχε έντονη διαμάχη μεταξύ Μαρτίνη και των εκάστοτε υπουργών Υγείας για το πόσα όφειλε το ΕΣΥ στο Ντυνάν για τις κλίνες εντατικής που είχαν παραχωρηθεί.
Την ίδια ώρα ο απολύτως ιδιωτικός χαρακτήρας του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, επέβαλε και υψηλές χρεώσεις για τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα με βάση το ρεπορτάζ του HealthReport.gr πως όσοι τη δεκαετία του 2000 νοσηλεύονταν στο Ντυνάν και δεν είχαν να καταβάλουν το αντίτιμο, αντιμετώπιζαν και πρόβλημα με το εξιτήριο, καθώς δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο εάν δεν πλήρωναν. Κάτι που φυσικά συμβαίνει μόνο σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα που είχε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ιδιοκτήτης τότε του Νοσοκομείου Ερ.Ντυνάν, νοσήλευε δωρεάν μερικούς άπορους ή ασθενείς με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μπορεί να αποδεικνύει τον κοινωφελή του χαρακτήρα.
Μάλιστα συχνά πυκνά ο τότε πρόεδρος του Ντυνάν και ταυτοχρόνως πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παρουσίαζε ως έργο του κοινωφελούς ιδρύματος τη δωρεάν νοσηλεία των άπορων ασθενών.

Σήμερα πάντως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αν.υπουργός Υγείας Π.Πολάκης ο οποίος μάλιστα μίλησε για κλοπή του Ντυνάν από το ελληνικό δημόσιο, δηλώνουν ότι το νοσοκομείο θα περάσει στο ΕΣΥ με τη συνεργασία του Ωνασείου.

Να σημειωθεί ότι το Ερρίκος Ντυνάν εξαγοράστηκε τα τελευταία χρόνια από την Τράπεζα Πειραιώς μέσω της εταιρείας Ημίθεα και το ελληνικό ΕΣΥ αναμένεται να καταβάλει αντίτιμο για να αποκτήσει το νοσοκομείο, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τη διαδικασία πώλησής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άδωνις στην Εξεταστική για την Υγεία: τι είπε για το Ερ.Ντυνάν! Ένταση και διαπληκτισμοί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button