ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εργαζόμενοι ΕΣΥ: Καρατομούν στελέχη στα νοσοκομεία για να βάλουν τα «δικά τους παιδιά»!

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις από την ΠΟΕΔΗΝ για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των δημοσίων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με νέες τοποθετήσεις των εργαζομένων σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, οι Διοικητές των Νοσοκομείων σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προχωρούν σε καρατομήσεις διευθυντικών στελεχών για να βάλουν τα …δικά τους παιδιά.

Μάλιστα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η διαδικασία αυτή είναι απολύτως παράνομη αφού ο νόμος προβλέπει πως μέχρι τις κρίσεις των νέων στελεχών, καθήκοντα προϊσταμένων ασκούν οι υπάρχοντες υπάλληλοι.

Ειδικότερα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι: «Πάνω από το Νόμο βρίσκεται ο ρεβανσισμός, η αλαζονεία της εξουσίας, οι εμμονές για διώξεις υπηρεσιακών στελεχών, το ρουσφέτι, το ρεσάλτο κατάληψης της κρατικής εξουσίας.

Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τις διώξεις ή τους εκβιασμούς για διώξεις υπηρεσιακών στελεχών των Νοσοκομείων από Διοικητές Νοσοκομείων με την καθοδήγηση των Υπουργών της Υγείας, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις διατάξεις του Ν.4369/2016 που φέρουν την δική σας υπογραφή ως αρμοδίου Υπουργού».

Και εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ: «Με το Ν.4369/2016 καθορίζεται ο νέος τρόπος επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων στη Δημόσια Διοίκηση.
Το άρθρο 30 του Ν.4369/2016 αναφέρει:

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου
α) Έως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή ειδικών διατάξεων, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου προϊστάμενοι.

β) Η θητεία των ανωτέρω προϊσταμένων λήγει αυτοδικαίως με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου».

Έτσι από 27 Φεβρουαρίου 2016 και μέχρι τη συγκρότηση των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογή των Προϊσταμένων, εξακολουθούν να ασκούν καθήκοντα οι υφιστάμενοι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων.

Όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΕΣΥ συμβαίνουν άλλα, κατά τους εργαζόμενους: «Οι Διοικητές των Νοσοκομείων σε συνεννόηση με τους Διοικητές των ΥΠΕ και τους Υπουργούς Υγείας, συνεχίζουν να καρατομούν Διευθυντικά στελέχη των Νοσοκομείων, πράξεις προδήλως παράνομες.

Σύμφωνα με το Ν.3329/2005 άρθρο 7 παρ.13 και την υφιστάμενη Νομοθεσία για την επιλογή – ανάθεση – τοποθέτηση Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων (3528/2007, 3839/2010, 4024/2011, 4275/2014, 4369/2016), οι Διοικητές των Νοσοκομείων έχουν το δικαίωμα να συμπληρώσουν με ανάθεση τις κενές θέσεις Προϊσταμένων.
Όχι να διώκουν και να καθαιρούν για να τοποθετήσουν τους κολλητούς τους!»

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ με τα έως σήμερα στοιχεία έχουν γίνει διώξεις στελεχών στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας, στο Γ.Ν. Τρικάλων, Γ.Ν. Πρέβεζας, Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ», Γ.Ν. «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ» Ν. ΙΩΝΙΑΣ, στο Γ.Ν. Πατρών «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», στο Π.Γ.Ν. Πατρών.

Η ΠΟΕΔΗΝ με έγγραφό της προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης με κοινοποίηση στους Υπουργός Υγείας, είχε επισημάνει τις παράνομες πράξεις των Διοικητών και ζητούσε να σταματήσουν οι απαράδεκτες διώξεις Υπηρεσιακών στελεχών. Οι εργαζόμενοι ζητούν να σταματήσουν οι «απαράδεκτες διώξεις και να ανακαλεστούν οι παράνομες αποφάσεις αντικατάστασης των στελεχών».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button