Η φωνή του ασθενούςΠαιδί

Εταιρία Παιδιατρικής: Συστάσεις για την προστασία παιδιών και εφήβων με νεοπλασίες από τον κοροναϊό!

Με αφορμή την ανίχνευση κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα και την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση για τα παιδιά και τους εφήβους με νεοπλασματικά νοσήματα ή που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Σύμφωνα με την επιστημονική εταιρία, οι ασθενείς – παιδιά και έφηβοι- με νεοπλασματικά νοσήματα ή όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή έχουν λάβει χημειοθεραπεία ή υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών σε διάστημα μικρότερο από 6-12 μήνες θεωρούνται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν σοβαρά από τον COVID-19.

Ο πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ, κ. Αντώνης Καττάμης αναφέρει λοιπόν πώς παρά τη γενική διαπίστωση πως τα παιδιά και οι έφηβοι φαίνεται να παρουσιάζουν ήπια λοίμωξη όταν προσβάλλονται από τον κορονοϊό COVID-19, ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι με νεοπλασίες ή ανοσοκαταστολή πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευπαθείς ομάδες και ως εκ τούτου αναζητούν τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους.

Σε ό,τι αφορά ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους πέραν των 12 μηνών, θεωρούνται ότι έχουν αποκαταστήσει την ανοσολογική τους κατάσταση (άμυνα του οργανισμού) και μπορούν να ακολουθούν τις οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό.

Συστήνεται λοιπόν:

– Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος

Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς

– Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο

– Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων, εκτός αν είναι απαραίτητο

– Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα

– Εφαρμογή της υγιεινής χεριών αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)

Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button