ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Ευρωκοινοβούλιο: Κουρέψατε δαπάνες αλλά «σκοτώσατε» το ΕΣΥ»! Τι λέει σε ειδική έκθεση

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία κουρεύτηκαν αλλά επιβαρύνθηκαν οι ασθενείς, άρχισαν οι τραγικές ελλείψεις φαρμάκων, οι υπηρεσίες έχασαν την ποιότητα τους, ενώ τέθηκε σε κίνδυνο και η καθολική πρόσβαση των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μεταξύ άλλων έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Η επίδραση της κρίσης στα θεμελιώδη δικαιώματα στις χώρες της ΕΕ: Χώρα αναφοράς η Ελλάδα», η οποία συντάχθηκε από την Επιτροπή LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων).

Συμπεράσματα βέβαια που λίγο πολύ είναι γνωστά στους Έλληνες ασθενείς οι οποίοι ζουν στο πετσί τους την κατάντια του ΕΣΥ λόγω των περικοπών.
Άλλωστε ως γνωστόν, οι αριθμοί με την τρόικα ευημερούν όχι όμως και οι άνθρωποι…

Στην έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:

– Οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία υιοθετήθηκαν μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, εστιάζοντας κυρίως στις οικονομικές πτυχές του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και υποβαθμίζοντας τη σημασία των αναγκών των ασθενών.

– Υπήρξε σημαντική αύξηση στην οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, καθώς επίσης και στον αριθμό των ατόμων που αδυνατούν να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες.

– Τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόστηκαν με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, μεγέθυναν τις υφιστάμενες παθογένειες του Ελληνικού Συστήματος Υγείας και υπονόμευσαν την επαρκή διανομή των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

– Οι παρεμβάσεις στη φαρμακευτική αγορά και το σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων εμπόδισαν την πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες φαρμακευτικές θεραπείες, οδηγώντας πολύ συχνά σε εσωτερικές ελλείψεις. Επισημαίνεται επίσης ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν επέφεραν τις αναμενόμενες εξοικονομήσεις για το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε οικονομική ασφυξία έχουν οδηγηθεί τα νοσοκομεία! Τεράστια προβλήματα, από την έλλειψη ρευστού

Από κόσκινο νοσοκομεία και οργανισμοί Υγείας! Δείτε ποιοι φορείς θα ελεγχθούν από τους οικονομικούς Ράμπο

Γ.Μπασκόζος: «Αν δε βρεθούν χρήματα, τα νοσοκομεία αντέχουν μόνο ως τον Σεπτέμβριο»! Τι είπε για εφημερίες, γιατρούς ΕΟΠΥΥ

Νοσοκομεία: Δραματική έκκληση διοικητών «φέρτε τώρα χρήματα»! Χωρίς υλικά και τα χειρουργεία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button