Η φωνή του ασθενούς

Εφτά αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού! Παγκόσμια Ημέρα

Στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, τον Οκτώβριο κάθε έτους, η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Στόχος των δράσεων που προωθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου και κυρίως στις 25 του μήνα είναι η πληρέστερη ενημέρωση για τη νόσο και η υποστήριξη των ασθενών.

Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης και διάγνωσης, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε γυναίκα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με στοιχεία (του 2000), τα περιστατικά καρκίνου στο μαστό ανέρχονται σε 216.199 για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων τα 4.254 καταγράφηκαν στην Eλλάδα, ενώ οι θάνατοι από τη νόσο ανήλθαν σε 79.138 για την Eυρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων οι 1.660 σημειώθηκαν στη χώρα μας.

Εμφανίζεται σε νέες γυναίκες;

Παρά τη άποψη ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά νεαρές ηλικίες η αλήθεια είναι ότι μια γυναίκα έχει ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσει. Αντίθετα όσο μεγαλώνει τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Μήπως φταίει το μεγάλο στήθος;

Η αλήθεια είναι ότι στις γυναίκες με μεγάλο στήθος η ψηλάφηση των μαστών είναι δύσκολη τόσο από την ίδια τη γυναίκα όσο και από τον ειδικό.

Υπάρχει κίνδυνος από το στηθόδεσμο

Ο σφικτός στηθόδεσμος δεν προκαλεί κακοήθεια απλά μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση κάποιου ερεθισμού στο δέρμα.

Ο θηλασμός προστατεύει

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο πολλά παιδιά κάνει μια γυναίκα και όσο περισσότερο τα θηλάζει, τόσο αυξάνεται η προστασία της από τον καρκίνο του μαστού.

Με τα ενθέματα σιλικόνης τι γίνεται;

Μακροχρόνιες έρευνες που έγιναν απέδειξαν ότι οι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

O πόνος είναι σημάδι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόνος στο στήθος δεν είναι ενδεικτικός της ύπαρξης καρκίνου. Aν και υπάρχουν περιπτώσεις κακοήθειας που προκαλούν πόνο, συνήθως ο καρκίνος του μαστού είναι ανώδυνος.

Είναι σημαντική είναι η αυτοεξέταση του στήθους

Tόσο οι ειδικοί όσο και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνουν ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι γυναίκες ανακαλύπτουν μόνες τους την ύπαρξη καρκίνου στο μαστό. Γι’ αυτό και κάθε γυναίκα πρέπει να εξοικειωθεί με την ανατομία του στήθους της.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button