Editorial

Εditorial: Οι προσλήψεις και το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ! Όλη η αλήθεια

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι δεν υπήρχε πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Υγείας, από τη σύσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που δεν το χρησιμοποίησε είτε για να μοιράζει διαφημίσεις, είτε για να τοποθετεί τα «δικά μας παιδιά».

Ανεξάρτητα εάν ο νυν Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκανε ή όχι παρέμβαση για το διορισμό προσφιλών προσώπων του στις ΜΕΘ, δε θα αποτελούσε και είδηση ακόμη κι αν τα στοιχεία επιβεβαιώσουν τελικά ότι πράγματι είχε τέτοια πρόθεση.

Άλλωστε δε θα έκανε τίποτε διαφορετικό από ότι έκαναν σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ότι εδώ και χρόνια, το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για διορισμούς «εξπρές» στο δημόσιο και μάλιστα μόνιμους. Και όλα αυτά βέβαια χωρίς τη βάσανο του ΑΣΕΠ.

Αρκούσε ένα τηλεφώνημα του υπουργού, ενίοτε και απλού συνεργάτη, για να διορισθεί το «δικό μας παιδί» γρήγορα και …αναίμακτα στο δημόσιο τομέα.

Ποιος από τους παλαιότερους που σήμερα …κατοικοεδρεύουν στην Βουλή, δε θυμάται το σάλο που είχε προκληθεί όταν επί κυβερνήσεως Κ.Καραμανλή πριν λίγα χρόνια, είχαν διορισθεί 150…αγαπημένα πρόσωπα τόσο της τότε γαλάζιας κυβερνώσας παράταξης, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που είχαν… «αδικηθεί» από την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία και δεν είχαν προλάβει να διορισθούν.

Μάλιστα με βάση το τότε ρεπορτάζ, ο σάλος είχε προκληθεί κυρίως διότι φερόταν υψηλά πρόσωπα από το Μαξίμου, να έχουν προσυπογράψει την άμεση προώθηση των διορισμών.
Και δεν ήταν βέβαια η μοναδική περίπτωση. Προηγήθηκαν πολλές και ακολούθησαν ακόμη περισσότερες.

Πρόσωπα με άγνωστα προσόντα, αφού δεν είχαν ελεγχθεί προηγουμένως, διορίσθηκαν χωρίς κόπο αλλά με …τρόπο, μέσω του πιο ελκυστικού φορέα, για την κάθε πολιτική εξουσία.

Γεγονός που οφείλεται κυρίως στη νομική μορφή του ΚΕΕΛΠΝΟ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου). Μια μορφή, που φτιάχτηκε μεν για να διευκολύνει τις άμεσες και αναγκαίες προσλήψεις στον τομέα της Υγείας όπως στις ΜΕΘ, αλλά από την άλλη μάλλον ήταν ένα …χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των κυβερνώντων για να ξεπερνούν το βραδυκίνητο και «ενοχλητικό» ΑΣΕΠ.

Το ζήτημα είναι ότι στους παλαιότερους προκαλεί τουλάχιστον μειδίαμα το γεγονός ότι σήμερα βουλευτές της αντιπολίτευσης σπεύδουν να καταδικάσουν την «παρέμβαση» Πολάκη στους διορισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Και επαναλαμβάνω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν την έκανε την παρέμβαση αυτή. Αυτό θα αποδειχθεί σύντομα από την έρευνα.

Το παρόν editorial δεν αποτελεί έναν τρόπο για να περάσει ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας από την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι σε εποχές μνημονίων και σκληρών μέτρων, η θυμωμένη κοινωνία δεν προχωρά εύκολα στην απάλειψη ευθυνών από επιλογές ή πράξεις…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button