Ειδήσεις Υγείας

Ζαλάδες και απώλεια ισορροπίας: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να φανερώνει

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η κατάσταση αυτή πρέπει να διερευνάται πάντα από το θεράπων ιατρό ώστε να διαπιστωθεί έγκυρα και έγκαιρα εάν η ζαλάδα και η κακή ισορροπία αποτελούν απλώς φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας γήρανσης ή υποδεικνύουν πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Δείτε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες των δύο αυτών συμπτωμάτων:

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Μια συχνή αιτία που προκαλεί το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι η ορθοστατική υπόταση η οποία συνοδεύεται από πτώση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Συνήθως η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με την αιφνίδια ζαλάδα και την παροδική απώλεια της ισορροπίας.

Διαταραχή στο έσω ους

Τα προβλήματα στο έσω ους, επηρεάζουν την ικανότητα ισορροπίας.  Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic τέσω ους διαθέτει πέντε αισθητήρες, σαν μικρά τριχίδια, που ελέγχουν την ικανότητα ισορροπίας –τρεις από αυτούς ελέγχουν την περιστροφική κίνηση και οι άλλοι δύο ελέγχουν την ανοδική και καθοδική κίνηση.

Εάν οι αισθητήρες αυτοί λαμβάνουν λανθασμένα σήματα ή αδυνατούν να αποστείλουν σήματα στον εγκέφαλο, εκδηλώνονται προβλήματα ισορροπίας.

Μυϊκή αδυναμία

Απώλεια ισορροπίας λόγω μυϊκής αδυναμίας εκδηλώνουν συνήθως τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, επειδή το ανθρώπινο σώμα χάνει μυϊκή μάζα με την πάροδο των ετών. Όταν οι μύες είναι αδύναμοι, δεν μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς το σωματικό βάρος. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν η κακή ισορροπία και ο φόβος για πιθανή πτώση αποτελούν εμπόδιο σε μια ομαλή καθημερινότητα (π.χ. περιορισμός δραστηριοτήτων, απομόνωση στο σπίτι).

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button