Ειδήσεις Υγείας

Ζώντας με εγκεφαλικό! Τα συμπτώματα και οι δυσκολίες

Δυσκολίες στη βάδιση. Δυσκολίες στο άγγιγμα, στο φαγητό, ακόμη και στο ντύσιμο.
Η καθημερινότητα γίνεται βασανιστική. Οι απλές καθημερινές συνήθειες μοιάζουν “βουνό”, την ώρα που για όλους τους υπόλοιπους είναι απλά αυτονόητες.

Κι όμως για έναν ασθενή που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, το να σκύψει για να πάρει ένα αντικείμενο από το έδαφος, είναι μάλλον απαγορευτική κίνηση.

εγκεφαλικό

Στο περιθώριο του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2016 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, οι ειδικοί της εταιρείας Bayer πραγματοποίησαν ένα πείραμα: με ειδικά συστήματα και βάρη, μετέτρεψαν υγιείς επισκέπτες του συνεδρίου, σε “ασθενείς” με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι καθόλα υγιείς μπόρεσαν έτσι να διαπιστώσουν, έστω για λίγα λεπτά, πως είναι να ζεις με τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου.

εγκεφαλικό
Και τα ειδικά συστήματα για την προσομοίωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, έκαναν τη δουλειά τους…
Τα χέρια βάρυναν. Τα πόδια άρχισαν να μετακινούνται με δυσκολία, τα αντικείμενα προς μετακίνηση, έγιναν βαριά, πολύ βαριά…

Ακόμη και η μετακίνηση ενός μέτρου είναι Οδύσσεια για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό.
Τα μάτια άλλωστε δε διευκολύνουν αφού σε πολλές περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων επηρεάζεται και η όραση.

εγκεφαλικό

Γι αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της αντιπηκτικής αγωγής ώστε οι ασθενείς να μην κινδυνεύουν από εγκεφαλικά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, παρουσιάσθηκαν τα τελευταία αποτελέσματα από τη μελέτη REVISIT-US, η οποία αξιολόγησε σε συνθήκες καθημερινής κλινικής πρακτικής την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των νεότερων αντιπηκτικών rivaroxaban, apixaban, ή dabigatran, το καθένα σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη, σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή που ξεκίνησαν που ξεκίνησαν θεραπεία με ένα από τα σκευάσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης REVISIT-US, το rivaroxaban θεωρήθηκε ότι συνδέεται με στατιστικά μη σημαντική μείωση στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο της τάξης του 29% και με στατιστικά σημαντική μείωση ύψους 47% για ενδοκρανιακή αιμορραγία, έναντι της βαρφαρίνης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button