ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΗΔΙΚΑ: “Εφαρμόζουμε μηχανογραφικά τους νόμους”! Τι απαντά για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ειδικότερα, σάλος έχει προκληθεί στην ιατρική κοινότητα μετά την υποχρεωτική αναγραφή δίπλα από κάθε εξέταση του ICD10 με τη διάγνωση. Από το πρωί της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου προκλήθηκε αναστάτωση γιατί εκτός των άλλων «έπεσε» και το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Δείτε ΕΔΩ τι αποκάλυψε πρώτο το HealthReport.gr: «Έπεσε «μαύρο» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση! «Χρεώνει» φάρμακα που δε χορηγήθηκαν»

Το τεχνικό πρόβλημα ξεκίνησε ταυτόχρονα με την εφαρμογή των νέων κανόνων με συνέπεια να βγουν στα…κάγκελα οι γιατροί. Διαβάστε τι υποστηρίζουν οι γιατροί: «Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ: Και απλήρωτοι οι γιατροί και υπό κατάρρευση η ηλεκτρονική συνταγογράφηση!»

Όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζήτησαν την άμεση απόσυρση των νέων δεδομένων από την ΗΔΙΚΑ που σχετίζονται με την υποχρεωτική αναγραφή του ICD10, τονίζοντας ότι δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τον κλάδο προηγουμένως.

Πάντως έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι το τεχνικό ζήτημα που έκανε την ηλεκτρονική πλατφόρμα να “πέσει”, δε σχετιζόταν τελικά με τους νέους κανόνες ICD10, όπως αποσαφηνίστηκε από σχετικό έλεγχο. Επρόκειτο για πρόβλημα Hardware, δικτύου στο “data center” στα κεντρικά της ΗΔΙΚΑ. Σχετιζόταν με τον έλεγχο ασφαλείας και αυτόματης κατανομής του φορτίου στους εικονικούς server.

Η ΗΔΙΚΑ από την πλευρά της με επίσημη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι απλά εφαρμόζει μηχανογραφικά ότι προβλέπει ο νόμος, ενώ σημειώνει ότι οι γιατροί γνωρίζουν τα νέα δεδομένα με το ICD10 καθώς έχει εκδοθεί από τον Ιούλιο σχετική υπουργική απόφαση.

Επισημαίνει μάλιστα η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ ότι είχε προηγηθεί εκτενής διάλογος με τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να συμφωνήσουν τα όργανα των γιατρών.

Διαβάστε παρακάτω όλη την απάντηση της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείες του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση:

«Οι πρόσφατες αλλαγές στην Η/Σ καθορίζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στη με αριθ. πρωτ. Γ3γ/40426/5-7-2016 (ΦΕΚ 2221/Β’/18-7-2016) υπουργική απόφαση με θέμα: «Κανόνες Παραπομπής Διαγνωστικών Εξετάσεων» όπως αυτή τροποποιήθηκε με την με Αριθμ. Γ3γ/οικ.56177 – ΦΕΚ B 2324 – 27.07.2016 υπουργική απόφαση.

Επομένως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει συναίνεση θεσμικού ιατρικού οργάνου δεν ισχύει, δεδομένου ότι η ιατρική κοινότητα έχει ενημερωθεί από τον Ιούλιο του 2016 με το σχετικό ΦΕΚ σχετικά με το πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Υπό αυτή την έννοια δεν είναι αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εκδηλώνονται σε τέτοιο βαθμό αντιδράσεις κάθε φορά που η ΗΔΙΚΑ ευθυγραμμίζει την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με ό,τι ο νόμος ορίζει.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από τον Μάρτιο ήδη έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κατά τη διάρκεια των οποίων οι εκπρόσωποί τους έχουν ενημερωθεί, έχουν εξετάσει και έχουν συμφωνήσει για την εφαρμογή των κανόνων.

Επιπλέον, εκτενής σχετική συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα τόσο στον σχετικό τύπο όσο και στο ειδικό forum της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (μέσω του οποίου ενημερώνονται οι τρίτοι κατασκευαστές λογισμικού προκειμένου να προσαρμόσουν τα συστήματά τους).

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. υλοποιεί μηχανογραφικά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και στην προκειμένη περίπτωση υλοποιήθηκε η απαίτηση για συσχέτιση κάθε εξέτασης με την διάγνωση για την οποία συνταγογραφείται (ή για την οποία παραπέμπεται ο ασθενής), ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν στην συνέχεια ο πρώτος κανόνας παραπομπής με βάση το ICD10 και την ειδικότητα (όπως περιγράφεται και στο Παράρτημα Α του σχετικού ΦΕΚ) αλλά και ο επόμενος κανόνας για το μέσο παραπεμπτικό ανά ειδικότητα και ICD-10.

Έχουμε δηλαδή προς το παρόν μερική μόνο ενεργοποίηση των κανόνων που έχουν προδιαγραφεί στην υπουργική απόφαση καθώς η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης όλων των «κανόνων παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων» είναι η 1η Νοεμβρίου 2016.

Είναι προφανές πως καμία αυθαιρεσία από πλευράς Η.ΔΙ.Κ.Α. δεν έχει υπάρξει στο συγκεκριμένο ζήτημα και είναι άξιο απορίας πώς είναι δυνατό να έχουν ελλιπή και μονομερή ενημέρωση θεσμικοί φορείς όπως η Ομοσπονδία Ιατρών ΠΕΔΥ και ο ΙΣΑ όταν έχει υπάρξει όλη η δημοσιότητα που προαναφέρθηκε.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), θα εξακολουθήσει με συνέπεια να διαδραματίζει επιτελικό ρόλο στο χώρο της η-υγείας, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία και τις υλικές υποδομές που διαθέτει, και είναι στη διάθεση κάθε θεσμικού φορέα για συνεργασία και συντονισμό ενεργειών που απαιτούνται ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα «εθελοντικού αιφνιδιασμού» του χώρου της Υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Φόβοι για νέες περικοπές χρημάτων λόγω μιας σφραγίδας! Λήγει η προθεσμία του ΕΟΠΥΥ

Αλλάζει ο τρόπος πρόσληψης των γιατρών στο ΕΣΥ! Τι ετοιμάζεται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button