Ειδήσεις Υγείας

Ηλεκτρολύτες: Πώς θα τους αναπληρώσετε;

Οι ηλεκτρολύτες παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς ρυθμίζουν την κατανοµή νερού στο σώµα, επηρεάζουν το pH του αίµατος και συμβάλλουν στη νευροµυϊκή διέγερση.

Κύρια αποστολή τους είναι να συντελούν στις συσπάσεις των μυών, ώστε ο άνθρωπος να κινείται, να ανασαίνει, να γίνεται η κυκλοφορία του αίματος και γενικά να διατηρεί την ευρωστία του.

Μετά από έντονη άσκηση ή σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, όταν π.χ. κάνει πολλή ζέστη,το σώμα αποβάλλει ένα μεγάλο ποσό νερού που εμπεριέχει τους ηλεκτρολύτες με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση αναπλήρωση τους είτε μέσω κάποιων ενεργειακών ποτών είτε μέσω των κατάλληλων τροφών.

 

 

 

 

 

 

Πώς θα τους αναπληρώσετε;

Προσθέστε μια πρέζα αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αργά. Στην περίπτωση που έχετε υψηλή πίεση καλό είναι να αποφεύγετε το αλάτι.

Φάτε μια μπανάνα για να αναπληρώσετε το κάλιο στον οργανισμό σας. Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί για να βοηθήσετε την απορρόφηση του καλίου.

Φτιάξτε το δικό σας αθλητικό ποτό για να αναπληρώσετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Προσθέστε 1/4 του κουταλιού του γλυκού αλάτι, 1/4 του κουταλιού του γλυκού σόδα, το χυμό από 1/2 φλιτζάνι πορτοκάλι και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε 1 λίτρο νερού και έπειτα ανακατέψτε το μείγμα.

Πιείτε φυσικό νερό καρύδας που είναι πλούσιο σε Κάλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κολικός νεφρού: Τα συμπτώματα που πρέπει ΟΛΟΙ να γνωρίζουν!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button