Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Καλογήρου DFFP, DRCOG, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών
www.womanclinic.gr

Η διερεύνηση της υπογονιμότητας απαιτεί τον έλεγχο της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Φαίνεται πως τα ποσοστά της αιτιολογίας της υπογονιμότητας είναι μοιρασμένα, περίπου 40% γυναικείοι λόγοι, 40% ανδρικοί και ένα 20% ανήκει στο συγκεκριμένο ζευγάρι και σε αγνώστου αιτιολογίας.

Είναι γνωστό δε, ότι καθοριστικός παράγοντας της γυναικείας υπογονιμότητας είναι η ηλικία της γυναίκας. Είναι σημαντική τόσο για την επίτευξη της σύλληψης όσο και για την εμφάνιση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, αλλά και για την έκβαση της κύησης (εμφάνιση υπέρτασης, εκλαμψίας, σακχαρώδη διαβήτη) ώστε η γυναίκα να φέρει στο σπίτι ένα υγιές μωρό.

Τα ποσοστά των γόνιμων γυναικών μειώνονται αισθητά με την πάροδο των χρόνων με οριακό σημείο την ηλικία των 35-36 ετών όπου από εκεί και μετά μειώνεται το ποσοστό γονιμοποιητικής ικανότητας αλλά και η ηλικία των 40 ετών όπου υπάρχει σημαντική μείωση του ποσοστού γονιμότητας πολλές φορές σε μονοψήφια νούμερα. Τη διαπίστωση αυτή μας τη δίνουν τα διεθνή ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση στις H.Π.Α. από το CDC

pinakas gonimotitas

Αυτή η σημαντική πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση του αριθμού της ωοθηκικής επάρκειας, δηλαδή στον αριθμό των ωοθυλακίων. Κάθε γυναίκα γεννιέται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων τα οποία με την πάροδο των χρόνων μειώνονται λόγω της προγραμματισμένης από τον οργανισμό ωοθυλακικής ατρησίας, σε αντίθεση με τον άνδρα στον οποίο κάθε περίπου 90 ημέρες δημιουργούνται νέα σπερματοκύτταρα με τη διαδικασία της σπερματογένεσης.

Εκτός όμως από τον αριθμό των ωοθυλακίων που μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, φαίνεται πως και η ποιότητα των ωαρίων, γυναικών προχωρημένης ηλικίας είναι χειρότερη, με αποτέλεσμα να καθιστούν τη σύλληψη δυσκολότερη. Έχει τεκμηριωθεί πως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μειώνεται η μεταβολική ικανότητα των ωαρίων με αποτέλεσμα την πτώση της ενεργειακής τους ικανότητας.

Και σε περίπτωση όμως επιτυχίας σύλληψης εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό χρωμοσωμικών ανωμαλιών αλλά και αποβολών. Οι αυτόματες αποβολές είναι και αυτές αυξημένες σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και αυτό εξηγείται καθώς είναι προφανές πως το ιστορικό, τόσο το ατομικό όσο και το γυναικολογικό (λοιμώξεις, πολύποδες, ινομυώματα, κτλ.), θα είναι βεβαρημένο.

Επομένως σημαντικό βήμα για την αξιολόγηση της γονιμότητας της γυναίκας αποτελεί η εκτίμηση των αποθεμάτων ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Η εκτίμηση αυτή αποκτά προγνωστική αξία σε γυναίκες άνω των 35 ετών, με ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας, χειρουργικών επεμβάσεων (ωοθηκεκτομή), λήψη χημειο- ή ακτινοθεραπειών και σε γυναίκες οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Για την εκτίμηση αυτή μπορεί να μετρηθεί η FSH κατά τη 2-3 ημέρα του κύκλου (υψηλές τιμές υποδηλώνουν πτωχή ωοθηκική ανταπόκριση), η AMH οποιαδήποτε μέρα του κύκλου (χαμηλές τιμές συσχετίζονται με πτωχή ωοθηκική απάντηση) και τέλος η εκτίμηση της ωοθηκικής λειτουργίας μπορεί να γίνει με υπερηχογραφικό έλεγχο, καταγράφοντας τον αριθμό των ορατών ωοθυλακίων.

Καταλήγοντας, γίνεται σαφής ο λόγος για τον οποίο στις μέρες η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στρέφεται σε νέους τρόπους μετάθεσης της γονιμοποιητικής ικανότητας των γυναικών. Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στα ποσοστά κυήσεων σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε προς τα έξω είναι ότι η γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν έχει θέληση, υπομονή και την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση, μπορεί να πετύχει το στόχο της που δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση της οικογένειάς της με ένα παιδάκι ή και περισσότερα.

Τέλος, όταν μια γυναίκα έχει έντονη επαγγελματική δραστηριότητα και τα σχέδια της οικογένειας δεν είναι άμεσα, θα πρέπει να σκεφτεί και την κατάψυξη των ωαρίων με σκοπό τη μελλοντική χρησιμότητά τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button