Η φωνή του ασθενούς

Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας για τους ασθενείς με τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα

Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, μεταξύ αυτών περίπου 20.000 Έλληνες και Ελληνίδες, ζουν με τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, παθήσεις που είναι γνωστές ως Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ).

Η Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ “εορτάζεται” τη 19η Μαΐου κάθε έτους από οργανώσεις ασθενών από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας. Φέτος όλοι μαζί ενώνουν τις προσπάθειές τους γύρω από την καμπάνια “Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ” προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό για τις ΙΦΝΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ 2016 ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας διοργανώνει Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που λειτουργεί στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά.
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, από τις 8.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι, ταυτόχρονα στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο στον Πειραιά και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στη Σταυρούπολη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (http://ekea.gr), ο εθελοντής αιμοδότης, εφόσον πληροί τα απαραίτητα κριτήρια αποδοχής και δεν ισχύει γι’ αυτόν κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού, την ημέρα της αιμοδοσίας, τόσο πριν όσο και μετά από αυτήν, θα πρέπει να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υγρών και ένα ελαφρύ γεύμα 3 έως 4 ώρες πριν από τη λήψη του αίματος. Επίσης πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του.

Ας σημειωθεί ότι όποιος εθελοντής αιμοδότης επιθυμεί να δώσει αίμα, μπορεί να το κάνει σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης ή άλλης περιφέρειας της Ελλάδας και οποιαδήποτε ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δηλώσει ότι επιθυμεί η φιάλη να κατατεθεί στην τράπεζα του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά και στη συνέχεια να ενημερώσει τον υπεύθυνο διαχείρισης της τράπεζας που έχει οριστεί από τον σύλλογο, τον κ. Χρήστο Κιτμιρίδη στο τηλέφωνο 690 760 5396.

Δεδομένου ότι τα άτομα με ΙΦΝΕ δεν μπορούν να δώσουν αίμα, ενώ παράλληλα εξαιτίας της πάθησής τους συχνά υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις ή μεταγγίσεις, ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής καλεί τους εθελοντές αιμοδότες ή όποιον άλλον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.

Μέλη του συλλόγου τη συγκεκριμένη ημέρα θα βρίσκονται τόσο στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά όσο και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στη Σταυρούπολη, όπου θα υποδέχονται με ιδιαίτερη χαρά τους εθελοντές αιμοδότες.
Τα άτομα με ΙΦΝΕ ζουν πολεμώντας καθημερινά συμπτώματα όπως η χρόνια κόπωση, ο πόνος, το άγχος, η κατάθλιψη και το αίσθημα απομόνωσης. Συμπτώματα που πολύ συχνά κανένας δεν “βλέπει”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button