Η φωνή του ασθενούς

Ηπατίτιδα C: Χωρίς πρόσβαση οι ασθενείς σε νέες θεραπείες!

Τα δεκάδες αγκάθια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Ηπατίτιδα C για να λάβουν τις θεραπείες τους περιγράφει με άρθρο του στο healthreport.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης.

Διαβάστε αναλυτικά τα προσκόμματα και τις δυσκολίες των ανθρώπων που ζουν με την Ηπατίτιδα C στο άρθρο.

Πρόσβαση ασθενών σε καινούργιες θεραπείες για την ηπατίτιδα C mission (im)possible

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στη θεραπεία της Ηπατίτιδας C, ως γεγονός, εξέθεσε ανεπανόρθωτα το Υπουργείο και τον ΕΟΦ. Παρόλο που όλοι γνωρίζαμε από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ότι τα φάρμακα για την θεραπεία της HCV έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα κανείς δεν σκέφτηκε το πως θα αντιμετωπίσει το θέμα της πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις νέες θεραπείες.

Δυστυχώς, το κράτος άρχισε να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και το κόστος των θεραπειών όταν αυτά είχαν ήδη πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αποδείχτηκε απροετοίμαστο να υποδεχτεί την καινοτομία.

Τα καινούργια φάρμακα δίνουν την δυνατότητα ίασης μιας χρόνιας ασθένειας, της ηπατίτιδας C, μέσα σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, θεραπεύουν σε όλους όσους δεν τα κατάφεραν με τα προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα και αποτελούν το ισχυρότερο όπλο για την αντιμετώπιση ενός σοβαρότατου πρόβλημα δημόσιας υγείας που απασχολεί ούτε λίγο ούτε πολύ 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ, ήδη από το 2007 η ηπατίτιδα C αποτελεί πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των λοιμωδών νοσημάτων (HIV/AIDS , ηπατίτιδες Β & C).

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια της υποτιθέμενης αναδιάρθρωσης, ουσιαστικές αλλαγές δεν πραγματοποιήθηκαν. Πλέον στο υπουργείο υγείας ψάχνουν για δικαιολογίες γιατί ο Έλληνας ασθενής δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε θεραπείες που θα του σώσουν την ζωή.

Ο περιορισμός του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης, αν και απαραίτητο μέτρο, δεν αποτελεί από μόνο του αναδιάρθρωση. Πραγματική αναδιάρθρωση θα σήμαινε αν μέσα σε αυτά τα χρόνια είχαν καταφέρει στο Υπουργείο να περιορίσουν την σπατάλη από την χρήση φαρμάκων όταν στην θέση αυτών υπάρχουν γενόσημα.

Αναδιάρθρωση θα αποτελούσε ο έλεγχος πραγματικής σπατάλης σε πόρους και όχι οι οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων. Αναδιάρθρωση θα σήμαινε αν είχαν επιτύχει από τον πρώτο χρόνο του μνημονίου να έχουν φτιάξει θεραπευτικά μητρώα παθήσεων ασθενών (Registries), ώστε να έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν πόσοι και ποιοι είναι οι ασθενείς που πρέπει να πάρουν φάρμακο.

Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Πλέον παραδέχονται ότι δυστυχώς, εξαιτίας του κόστους των φαρμάκων, δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για να θεραπεύσουμε τον Έλληνα ασθενή που ζει με ηπατίτιδα C. Για να αποκτήσει πρόσβαση στα φάρμακα κάποιος που ζει με ηπατίτιδα C πρέπει πρώτα να φτάσει στο τελευταίο στάδιο της κίρρωσης. Στο στάδιο αυτό ευτυχώς σε λυπούνται και τα πληρώνουν.

Όταν κάποιος φτάσει στο τελικό στάδιο της κίρρωσης τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας μειώνονται ενώ αυξάνεται η πιθανότητα να διπλασιαστεί το κόστος της θεραπείας.

Επίσης όσοι ασθενείς φτάνουν στο στάδιο της κίρρωσης είναι αναγκασμένοι να κινδυνεύσουν να παρουσιάσουν καρκίνο στο ήπαρ που εκτός των άλλων συνεπάγεται και με αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Μερικοί ασθενείς με κίρρωση θα χρειαστούν μεταμόσχευση και το κράτος θα κληθεί να πληρώσει 250.000 για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά. Δυστυχώς το κράτος δεν έχει την δυνατότητα υπολογισμού των συνεπειών της μη πρόσβασης των ασθενών στην θεραπεία.

Τα επιχειρήματα ότι τα φάρμακα είναι ακριβά και ότι κινδυνεύει το σύστημα υγείας από την δαπάνη για την ηπατίτιδα C είναι αστεία. Από τους 165.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C, αυτοί που το γνωρίζουν είναι μόλις 33.000, ως γνωστόν πρόκειται για μια ασθένεια ασυμπτωματική. Από τους 33.000 οι 15.000 έχουν κάνει θεραπεία, οι μισοί περίπου από αυτούς με επιτυχία.

Αν υποθέσουμε ότι αύριο δίναμε το ελεύθερο της πρόσβασης στην θεραπεία χωρίς περιορισμούς, υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι μέσα σε ένα χρόνο θα βρεθούν 22.000 ασθενείς που θα απαιτούν φάρμακα εδώ και τώρα; Και αν ναι, πιστεύει ότι έχουμε σύστημα υγείας που μπορεί να εξυπηρετήσει άμεσα τόσες χιλιάδες ασθενών;

Η υπάρχουσα κατάσταση επιτάσσει την πρόσβαση των ασθενών στις καινούργιες θεραπείες βάση επιστημονικών κριτηρίων και κατευθυντήριων οδηγιών. Απαιτείται προγραμματισμός και να οριστεί επιτέλους ικανοποιητικός ετήσιος προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση της θεραπείας της ηπατίτιδας C.

Για να αντιμετωπίσει το κράτος το θέμα του κόστους των καινούργιων φαρμάκων μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών και να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία διαπραγμάτευσης του κόστους με τις εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο η Γαλλία κατάφερε να έχει ήδη 14.000 ασθενείς σε θεραπεία την στιγμή που στην Ελλάδα δεν ξεπερνάμε τους 200…

Η εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για τις νέες θεραπείες που προσφέρουν οριστική ίαση στους ασθενείς με ηπατίτιδα C, αποτελεί επένδυση ζωής για αυτούς και τις οικογένειές τους και η πολιτεία οφείλει άμεσα να βρει τον τρόπο να τους διασφαλίσει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button