Η φωνή του ασθενούς

Η αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις!

 

Με βάση τα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν το ασυμπτωματικό χαρακτήρα της ασθένειας, καθώς μόλις οι 32.000 έχουν διαγνωσθεί.

Με περίπου 4000 καινούργιες διαγνώσεις το χρόνο και μόλις 2000 άτομα να μπαίνουν σε θεραπεία, γίνεται ξεκάθαρο ότι απαιτείται να κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που γίνονται μέχρι στιγμής.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της νόσου, καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.

Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πώς η λύση στο πρόβλημα έχει δοθεί, καθώς από την αρχή του 2014 έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων,θεραπείες που εκριζώνουν τον ιό της ηπατίτιδας C, με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 100%. Ενώ τα φάρμακα αυτά αποζημιώνονται στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε., στην Ελλάδα, έως τώρα καλύπτονταν ατομικά μόνο περιπτώσεις πολύ βαριάς νόσου, απειλητικής για τη ζωή.

Γεγονός είναι ότι, με τις καινούργιες θεραπείες, δίνεται η ευκαιρία να θεραπεύσουμε μια χρόνια νόσο μέσα σε διάστημα 8-12 εβδομάδων. Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι επιλέγουμε να περιορίζουμε την πρόσβαση των ασθενών δίνοντας τις καινούργιες θεραπείες μόνο στις περιπτώσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ηπατικής ίνωσης ή κίρρωσης, όταν τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας μειώνονται.

Η απάντηση που δίνεται στους ασθενείς, “ολίγον άρρωστος για καινούργια θεραπεία” είναι από τρελή έως επικίνδυνη καθώς εκτός των άλλων πρόκειται για νόσο ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ.

Από τους 20.000 ασθενείς που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης, υπολογίζεται ότι οι 8.500 έχουν επίγνωση της κατάστασης της υγείας τους, δηλαδή γνωρίζουν πως βρίσκονται στο στάδιο της κίρρωσης.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι με βάση τα στοιχεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αίτημα για θεραπεία, με τα καινούργια φάρμακα, κάνουν ασθενείς που έχουν μέσο όρο ηλικίας 50-55 ετών. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιβεβαιώνει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για ασθενείς που νόσησαν πριν το 1990, με ευθύνη του συστήματος υγείας, δηλαδή είχαν μολυνθεί μέσω μεταγγίσεων αίματος ή παραγώγων του ή από μολυσμένα ιατρικά και παραϊατρικά εργαλεία, καθώς πριν το 1990 το αίμα και τα παράγωγα αυτού δεν ελεγχόταν για τον ιό της ηπατίτιδας C, όπως επίσης και επαγγελματίες υγείας, που επί το έργω, ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Η πολιτική που εφαρμόζεται με τις καινούργιες θεραπείες για την ηπατίτιδα C,εγκλωβίζεται σε μια στενά δημοσιονομική οπτική, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, επιβαρύνοντας παράλληλα την οικονομία.

Η αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εκάστοτε Υπηρεσίες (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,Ε.Ο.Φ κ.λπ.). Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., η επίλυση του προβλήματος, δόθηκε κατόπιν πολιτικής βούλησης του εκάστοτε Υπουργού Υγείας.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία ακόμα και η Πορτογαλία και η Ρουμανία, εξαιτίας της ύπαρξης σοβαρής πολιτικής για το φάρμακο, δόθηκε πρόσβαση στη νέα θεραπεία σε χιλιάδες ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα C κατόπιν διαπραγμάτευσης με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Γεγονός είναι, ότι εκτός από εντυπωσιακές εκπτώσεις στην τιμή των φαρμάκων, η συμφωνία που πέτυχαν οι παραπάνω χώρες με τις φαρμακοβιομηχανίες προβλέπει αποζημίωση μονάχα στην περίπτωση που επιτυγχάνεται ίαση.

Καθοριστικός παράγοντας, για τη δημιουργία και εφαρμογή ξεκάθαρης στρατηγικής αντιμετώπισης της ηπατίτιδας C, ήταν η παραδοχή των παραπάνω κρατών πως η άρνηση στην πρόσβαση ασθενών σε θεραπείες, που αποτελούν μοναδική θεραπευτική επιλογή, αποτελεί καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button