Κορονοϊός και Αθλητισμός

Η ανωτέρα βία στην περίπτωση του COVID-19

Δεν είναι λίγοι οι σχολάρχες που υπό το βάρος τους αβέβαιου μέλλοντος σκέφτονται να σταματήσουν να πληρώνουν τα έξοδα της σχολής (ενοίκια, ΔΕΗ, νερό, ιντερνέτ κλπ). Ωστόσο σε αυτή τους την απέλπιδα προσπάθεια δεν έχουν το νόμο με το μέρος τους (τουλάχιστον το γενικό πλαίσιο αυτού).

Πολλοί επικαλούνται την ανωτέρα βία, η οποία πράγματι μπορεί αν ειπωθεί ότι υφίσταται στην περίπτωση της πανδημίας του COVID-19. Όμως δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα…

Tι σημαίνει “ανωτέρα βία” !

Πρόκειται για αόριστη νομική έννοια (που σημαίνει ότι εξειδικεύεται κάθε φορά από τον τακτικό δικαστή). Έχει τη βάση της στη γενική αρχή δικαίου που ορίζει ότι “κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί στα αδύνατα”. Ο νομικός ορισμός της ανωτέρας βίας μπορεί να ειπωθεί ότι είναι «κάθε γεγονός εξαιρετικό και απρόβλεπτο, το οποίο είναι, είτε αντικειμενικό (π.χ σεισμός), είτε υποκειμενικό (π.χ ασθένεια) και το οποίο δεν θα μπορούσε να προληφθεί, όχι μόνον από το μέσο άνθρωπο, αλλά ακόμα και από τον ακραία επιμελή και συνετό». Είναι σαφές ότι τέτοια περίπτωση συνιστά η πανδημία του COVID-19.

Ποια είναι η δικαστική της χρήση

Όμως πρέπει να δούμε πως έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα στα δικαστήρια. Η έννοια της ανωτέρα βίας, χρησιμοποιείται στην καθημερινή δικαστική πράξη, σε δύο βασικά μεγάλες κατηγορίες υποθέσεων :
-Ως ένσταση. Ουσιαστικά προβάλλεται αν ένας ιδιοκτήτης ενός ακινήτου που νοικιάζουμε (στις περιπτώσεις των γυμναστήριών) κινηθεί εναντίον μας, επιδιώκοντας για παράδειγμα την έξωση ( με αίτηση για διαταγή απόδοσης μισθίου ή αγωγή) εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν πληρώνουμε.

Πάντως μία τέτοια ένσταση περί ανωτέρας βίας δεν είναι σίγουρο ότι θα πιάσει στα δικαστήρια, αφού συνήθως προβάλλεται σε αγωγές αποζημίωσης.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε (παρότι η πανδημία του COVID-19 είναι πρωτόγνωρη περίπτωση) ότι στην πράξη, είναι περιορισμένες οι περιπτώσεις, όπου μπορεί να γίνει δεκτή η ένσταση της “ανωτέρας βίας”, διότι προϋποθέτει ακραία φαινόμενα και γεγονότα ενώ χωρά ανταπάντηση από την άλλη πλευρά .

-Απώλεια προθεσμίας. Χωρά επίκληση ανωτέρας βίας όταν κάποιος χάνει μία διαδικαστική προθεσμία. Αυτή η κατάσταση δεν μας αφορά στην παρούσα περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοροναϊός: Το διπλό τεστ στα νοσοκομεία που εντοπίζει τα «κρυφά» κρούσματα! Πως εφαρμόζεται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button