Συνεντεύξεις - Άρθρα

Η Ελληνική κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης!

 

Η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών στον χώρο της υγείας όπως, η μεγάλη μείωση των δαπανών για την υγεία (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2009 μέχρι και το 2014 οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν 9% περίπου για κάθε έτος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε αύξηση κατά 5,5 % κάθε χρόνο), η ”μεταρρύθμιση” στην ΠΦΥ η οποία το μόνο που πέτυχε ήταν την αυτοαπόλυση 3.000 γιατρών με αποτέλεσμα οι δομές ΠΦΥ ΠΕΔΥ να είναι σήμερα υποστελεχωμένες, το κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών σε όλη την Ελλάδα, η μεγάλη αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών πάνω από 3 εκατομμύρια και ο αποκλεισμός τους από την δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας (πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια βαθμίδα), η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, σε συνδυασμό με την δραματική μείωση μισθών και συντάξεων και την αύξηση της ανεργίας οδήγησαν την Ελληνική κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.
 
Οι τραγικές συνέπειες από αυτές τις πολιτικές αφορούν τόσο τους ανασφάλιστους όσο και τους ασφαλισμένους ασθενείς,αφορούν τόσο την πρόληψη όσο και την θεραπεία οξέων ή χρόνιων νοσημάτων.Ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόληψη, η εκμηδένιση κάθε έννοιας προληπτικής ιατρικής παίρνει τις διαστάσεις υγειονομικής βόμβας η οποία θα εκραγεί τα αμέσως επόμενα χρόνια..
 
Βασικές αιτίες γι’ αυτό, ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων πολιτών, η φτωχοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος των πολιτών της χώρας μας και η διάλυση των δομών υγείας, ΠΕΔΥ και ΕΣΥ. Μία υγειονομική βόμβα η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιδείνωση των δεικτών υγείας, νοσηρότητα, θνησιμότητα κτλ, από αυτή που έχουμε ήδη σήμερα. Μια επιδείνωση η οποία έχει αρχίσει να καταγράφεται και σε Ευρωπαϊκά Συνέδρια όπως στο προ τριών μηνών συνέδριο που έγινε στην Αυστρία και αφορούσε τις προόδους στην πρόληψη και θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η χώρα μας κατέλαβε μια από τις τελευταίες θέσεις.
 
Το σημαντικό είναι πως σε αυτό το συνέδριο στα συμπεράσματα που βγήκαν και αφορούσαν την χώρα μας η δραματική επιδείνωση τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία του ΣΔ οφείλεται στην ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ της πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν κατέγραψαν δηλαδή μόνο τις συνέπειες αλλά και τις αιτίες.
 
Δυστυχώς οι καταστροφικές πολιτικές στην υγεία όχι μόνο συνεχίζονται,αλλά εμπλουτίζονται συνεχώς με καινούργιες όπως ο νόμος που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 σχετικά με το σύστημα αμοιβών των νοσοκομείων (Εταιρεία ΑΕ ΣΑΝ), όπου η χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων περνά σε ιδιώτες, και το οποίο θα αποτελέσει και την ταφόπλακα του δημοσίου συστήματος υγείας.
 
Ήρθε η ώρα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την οικοδόμηση ενός Δημοσίου συστήματος υγείας με καθολική, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση σε αυτό των πολιτών,χωρίς την εικόνα δυσλειτουργίας,αναξιοκρατίας και διαφθοράς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button