Πολιτική ΥγείαςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Η ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών μειώνει την Ιατρική αμοιβή αλλά όχι τα παράβολα

Γράφει ο Ηλίας Τσέρκης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Η ύφεση που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια άφησε το αποτύπωμά της σε όλους τους κοινωνικούς τομείς της πολιτείας. Εμείς ως κλάδος πρέπει να διασφαλίσουμε υψηλού επιπέδου Ιατρικές παροχές και υπηρεσίες σε όλο το φάσμα της Ελληνικής κοινωνίας, με όρους τέτοιους που να ασκούμε με αξιοπρέπεια τα καθήκοντα μας.

Ακριβώς αυτήν την περίοδο πρέπει να σταματήσει επιτέλους η υποβάθμιση του Έλληνα Ιατρού από πλευράς της Πολιτείας. Εδώ και χρόνια Υπουργοί νομοθετούν ελαφρά τη καρδία, θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό ασκούν κοινωνική πολιτική.

Διαβάζουμε δια του τύπου ότι στο νέο νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης δεν θα μειωθεί το ύψος των παραβόλων από τα 15 στα 10 ευρώ για τους υποψήφιους νέους οδηγούς καθώς η σχετική πρόταση του υπουργείου δεν έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ίδια ρύθμιση όμως, προβλέπει κατάργηση της επανεξέτασης στην πορεία και μείωση του κόστους των ιατρικών εξετάσεων σε παθολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ και ορθοπεδικό από τα 40 σε 30 ευρώ για τους ηλικιωμένους οδηγούς άνω των 74 ετών που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης.

Η διασύνδεση της ιατρικής αμοιβής με το κρατικό τιμολόγιο και το Υπουργείο Μεταφορών ήταν πολυετής με την έκδοση μεικτών παραβόλων που τώρα πλέον δεν υφίστανται.
Η αμοιβή για την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση καταβάλλεται από τους πολίτες απευθείας στους γιατρούς και όχι μέσω των Υπηρεσιών Μεταφορών & Συγκοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, όπως γινόταν μέχρι 31 Μαΐου 2013.

Υπενθυμίζω πως η αμοιβή των ιατρών πριν το 2013 μέσω παράβολου αξίας 90 ευρώ από τα οποία τα 40 αντιστοιχούσαν στους ιατρούς (20 για τον Παθολόγο + 20 για οφθαλμίατρο) και η απόδοση τους γινόταν μετά από μήνες ή και χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα 50 ευρώ τα εισέπραττε άμεσα το κράτος.

Από την 1/6/2013 με το Ν. 4155/2013 (μεσοπρόθεσμο μνημόνιο) οι υποψήφιοι οδηγοί πληρώνουν απευθείας την αμοιβή στον ιδιώτη ιατρό όπου στο άρθρο 52, παράγρ. 3 ορίζεται ως αμοιβή η ίδια με αυτή των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Με αυτό τον τρόπο καταστρατηγήθηκε η αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης που οριζόταν στα 20 € σε εφαρμογή του Π.Δ.127/2005 (κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο ιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο).

Όπως αντιλαμβάνεστε με τα ανωτέρω υποβαθμίζεται η ιατρική αξιοπρέπεια η οποία ομολογουμένως δεν περιορίζεται απλά σε μια υπογραφή, αλλά περιλαμβάνει μια πλήρη κλινική εξέταση και προπάντων την ανάληψη μεγάλης ευθύνης από όλους τους ιατρούς, που πιστοποιούν την ικανότητα των οδηγών για τα επόμενα έτη, που φτάνουν έως και τα 15 χρόνια !

Το κόστος για μία άδεια

Για να λάβει άδεια οδήγησης ένας συμπολίτης μας, πληρώνει διάφορα παράβολα αξίας από 98 έως 118 €.

Συγκεκριμένα:

Ανανέωση άδειας οδήγησης 50 € (κωδικός e-παραβόλου «23»)

Εκτύπωση εντύπου άδειας οδήγησης 30 € (κωδικός e-παραβόλου «28»)

Χαρτοσήμου ανανέωσης άδειας οδήγησης 18 € (κωδικός e-παραβόλου «65»)

Έφτασε η ώρα επαναπροσδιορισμού της αμοιβής των ιατρών, αρχής γενομένης από κάτι που δε θεωρείται ζήτημα ζωής ή θανάτου, αλλά είδος πολυτελείας κατά κάποιο τρόπο.

• Η αμοιβή του ιατρού δεν μπορεί να ορίζεται με ένα συγκεκριμένο ποσό, διότι η κατάσταση κάθε υποψήφιου οδηγού και η εφαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας δεν είναι τυπική διαδικασία και σε ορισμένες περιπτώσεις χρονοβόρα, πολύπλοκη και απαιτεί σειρά ιατρικών πράξεων προκειμένου να εκδώσουμε την ιατρική μας γνωμάτευση.

• Η κλινική εξέταση και η λήψη ιατρικού ιστορικού είναι μια διαδικασία που προκύπτουν διαφόρων ειδών ευθύνες (αστικές, ποινικές, κα).

• Σε περίοδο ελεύθερης οικονομίας το Υπουργείο Μεταφορών συντηρεί την υποχρεωτική αμοιβή των δέκα (10) € στον ιδιώτη ιατρό στη λογική της δημοσιονομικής προσαρμογής. Προτείνω η περιστολή δαπανών να ξεκινήσει από την μείωση της αξίας των παραβόλων.

• Πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί μας ηγέτες, πως η σύμβαση με το Υπουργείο Μεταφορών δεν είναι σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ να στοχεύει ο κάθε ιατρός σε μηνιαίες απολαβές επιπέδου 10ευρω αλλά η υπογραφή μας έχει πολυετή ισχύ.
Σύντομα πάντως, θα λάβουμε γενναίες αποφάσεις όλοι οι Ιατροί της χώρας. Εν αναμονή των εξελίξεων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button