Πολιτική Υγείας

Η κόντρα της ειδικότητας! Οι αντιδράσεις και τα σχέδια Άδωνι

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο απόκτησης ειδικότητας των γιατρών προωθεί ο Άδωνις Γωργιάδης γεγονός που δε γίνεται αποδεκτό από πολλούς φορείς. Ενδεικτική είναι η παραίτηση από την επιτροπή που συστήθηκε για το θέμα αυτό της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνας Παγώνη.
Η κ.Παγώνη στην επιστολή της στον Άδωνι Γεωργιάδη αναφέρει χαρακτηριστικά: “Κύριε Υπουργέ, Σας υποβάλλω την παραίτησή μου από την Επιτροπή Εκπαίδευσης υπό την Προεδρεία του κ. Δερβένη και με την συμμετοχή του κ. Μαρουδιά.

Δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω σε μια τέτοια Επιτροπή, όταν έχω καταγγείλει επανειλημμένως επειδή έχω διαφωνήσει κάθετα, στις αποτυχημένες προτάσεις, που διατύπωσαν επί του νομοσχεδίου περί εκπαιδεύσεως των γιατρών επί υπουργίας Λοβέρδου. Είχα αγωνισθεί τότε και το νομοσχέδιο αυτό δεν κατάφερε να περάσει ΠΟΤΕ. Οι νέοι γιατροί, πιστεύω, το γνωρίζουν πολύ καλά.

Σας ενημερώνω ότι υπάρχει Επιτροπή Εκπαίδευσης στο ΚΕΣΥ, η οποία θα πρέπει σε συνεργασία με τους σχετικούς φορείς (ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΙΣ, κλπ.), να καταθέσει τις προτάσεις της προς το Υπουργείο. Επομένως θεωρώ ότι η συσταθείσα Επιτροπή δεν χρειάζεται, γιατί ο μόνος σκοπός της θα είναι η προβολή των συγκεκριμένων προσώπων”. Και δεν είναι η μόνη που αντιδρά στη χορήγηση ειδικότητας με εξετάσεις. Αρκετοί σύλλογοι δε δέχονται τις αλλαγές που σχεδιάζει ο υπουργός υγείας. Άλλωστε και στο παρελθόν έχει επιχειρηθεί κάτι αντίστοιχο και την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε η σχετική τροπολογία. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι νέοι γιατροί όταν αποφοιτούν από τη σχολή μπαίνουν σε επετηρίδα για να πάρουν την ειδικότητά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται ακόμη και πάνω από 10 χρόνια για την ολοκλήρωσή της λόγω της αναμονής. Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει τον τρόπο απόκτησης ειδικότητας προκειμένου να μειώσει τον χρόνο αναμονής.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ιδέα ξεκίνησε από τον πρώην υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος και παρέδωσε στον Άδωνι Γεωργιάδη το νομοσχέδιο που εκείνος δεν είχε κατορθώσει να προωθήσει. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είχε επιχειρήσει να “περάσει” ο Ανδρέας Λοβέρδος επί της θητείας του στο υπουργείο υγείας αλλά είχε σκοντάψει στις αντιδράσεις πολλών ιατρικών συλλόγων και παραγόντων της υγείας. Η πρόταση αλλάζει πλήρως τον τρόπο χορήγησης της ειδικότητας και εισαγάγει πανελλήνιες εξετάσεις για όλους τους αποφοίτους. Με την πρόταση Λοβέρδου θα πραγματοποιούνται εξετάσεις και η σειρά προτεραιότητας θα καθορίζεται με βάση τη βαθμολογία. Από την πλευρά του ο ιατρικός κόσμος είναι μάλλον μοιρασμένος για το θέμα καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις θα περιόριζαν την ανεξέλεγκτη παραγωγή γιατρών στη χώρα, συνεπώς και την ανεργία του κλάδου, ενώ από την άλλη υπάρχουν άλλοι που θεωρούν πως οι εξετάσεις για την ειδικότητα θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην ιατρική κοινότητα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button