ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Η μάχη για τα συνεργεία καθαριότητας στα νοσοκομεία! Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Όταν η κ.Κούνεβα τόλμησε να καταγγείλει όσα έπρατταν οι εργολάβοι καθαρισμού, με την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι, όπως η ίδια είχε καταγγείλει.
Σήμερα το θέμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στα συνεργεία καθαρισμού των νοσοκομείων, δε φαίνεται να έχει αλλάξει πολύ.

Οι εργολάβοι σύμφωνα με τα σωματεία των εργαζομένων, λαμβάνουν πολύ περισσότερα από ότι αποδίδουν τελικά σε όσους απασχολούν. Οι μισθοί τους άλλωστε ξεκινούν ακόμη και από τα 300 ευρώ.

Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις όπου τα λιγοστά χρήματα αποδίδονται με καθυστέρηση στους εργαζόμενους στα συνεργεία καθαρισμού, όπως πρόσφατα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κάτι που είχαν καταγγείλει οι εργαζόμενοι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επανειλημμένως έχει ζητήσει να εκδιωχθούν τα συνεργεία και να γίνουν συμβάσεις με τα άτομα που απασχολούνται σε αυτά.
Άλλωστε πρόσφατος νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα. Μια δυνατότητα που λήγει όμως στο τέλος του χρόνου.

Και μέχρι σήμερα μόνο στο Δρομοκαϊτειο με πρωτοβουλίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, υλοποιήθηκε ο Νόμος. «Εκδιώχθηκαν οι εργολάβοι καθαριότητας και προσλήφθηκε το σύνολο των εργαζομένων του συνεργείου με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας στους εργαζόμενους το σύνολο των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι στο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ με ατομικές συμβάσεις αμείβονται με το μισθό των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συνυπολογίζοντας τριετίες τυχόν επιδόματα, αργίες κλπ. Το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ λάμπει από καθαριότητα, αφού η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις, είναι απείρως καλύτερη» σημειώνεται από την ΠΟΕΔΗΝ.

Εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι μειώθηκε το κόστος για την καθαριότητα αφού με βάση τους υπολογισμούς για τους δύο μήνες που συνήφθησαν οι ατομικές συμβάσεις (Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2015), τα έξοδα μειώθηκαν κατά 30%.
Μέχρι στιγμής όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε φαίνεται να πιέζει σχετικά τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όπως αναφέρουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.

«Ζητήσαμε από τους συναρμόδιους Υπουργούς κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία και τώρα να παρέμβουν στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου να υλοποιηθεί ο Νόμος και να εκδιωχθούν οι εργολάβοι.
Ταυτόχρονα ζητήσαμε την προώθηση Νομοθετικής ρύθμισης σύναψης εξαρτημένης σχέσης εργασίας με τα Νοσοκομεία, του συνόλου των εργολαβικών εργαζομένων στις υπηρεσίες στήριξης.
Έως σήμερα δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στις Διοικήσεις για εφαρμογή του Νόμου» τονίζεται από τη ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button