ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Η μάχη για τις νέες υποχρεωτικές εκπτώσεις στα φάρμακα ύψους 241 εκατ.ευρώ! Πως αντιδρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Αρχική > Άρθρα > Η μάχη για τις νέες υποχρεωτικές εκπτώσεις στα φάρμακα ύψους 241 εκατ.ευρώ! Πως αντιδρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Νέο πονοκέφαλο απέκτησαν οι φαρμακευτικές εταιρείες μετά τις δηλώσεις τριών υπουργών της κυβέρνησης (Αχτσιόγλου, Ξανθού, Πολάκη) ότι δεν έχουν καταβληθεί για το διάστημα 2006-2010 υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) από τα φάρμακα ύψους 241 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο διάστημα οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή των συμψηφισμών.

Η νέα είδηση που έσκασε αιφνιδίως στην αγορά φαρμάκου καθώς οι εκπρόσωποι των εταιρειών ενημερώθηκαν την ίδια μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απώλεια των χρημάτων για την χρονική αυτή περίοδο μιλώντας για «σκάνδαλο», έφερε νέα αναστάτωση στις φαρμακευτικές εταιρείες. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπαν οι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης: «Καταγγελίες για νέο σκάνδαλο στα φάρμακα 241 εκατ. ευρώ από τρεις υπουργούς! Τι δήλωσαν»

Ειδικότερα τόσο οι πολυεθνικές όσο και οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν από την ώρα που ανακοινώθηκε η διεκδίκηση των 241 εκατ. ευρώ, όλα τα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα αυτά δεν καταβλήθηκαν από τον κλάδο.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στους υπουργούς Εργασίας εκείνης της περιόδου τονίζοντας ότι δεν διεκδίκησαν τα ποσά αυτά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ζημιώνοντας το κράτος με 241 εκατ. ευρώ.

Αναζητώντας στοιχεία για τα φάρμακα

Οι φαρμακευτικές εταιρείες πάντως οι οποίες ενημερώθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το θέμα την τελευταία στιγμή, διερευνούν το θέμα αναζητώντας στοιχεία για τα προηγούμενα έτη.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου εξηγεί: «Δεν υπάρχουν ποσά που έχουν καταλογιστεί και δεν πληρώθηκαν. Άρα η όποια αβλεψία δεν είναι δικό μας θέμα. Ωστόσο πως μια χώρα που θέλει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, επιχειρεί να διεκδικήσει ποσά που προέρχονται 12 και 13 χρόνια πίσω…»

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) στη φαρμακευτική αγορά θεσμοθετήθηκαν στο 2006 με νόμο που είχε ψηφιστεί στη Βουλή.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ήδη ετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει την πληρωμή των εκπτώσεων για τα έτη 2006, 2007 και 2008 τα οποία δεν έχουν βεβαιώθεί, ενώ για τα έτη 2009-2010 έχει προχωρήσει ήδη στη βεβαίωση στην εφορία των ποσών του rebate, τα οποία δεν είχαν εισπραχθεί και ούτε είχαν βεβαιωθεί ως οφειλόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα θα πληρώσουν σε υποχρεωτικές εκπτώσεις οι φαρμακοβιομηχανίες για το 2018! Όλες οι πληροφορίες

Πρόεδρος Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων: “Αδυνατούμε να πληρώσουμε το δυσβάστακτο και άδικο Clawback”

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button