Πολιτική Υγείας

Η μάχη του φαρμακείου με την τρόικα! Τι θα πει ο Βορίδης

Ο νέος υπουργός Υγείας στην πρώτη του συνάντηση με τους τροικανούς θα έχει να αναλύσει πολλά θέματα όπως ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία, χρέη αλλά και ποσοστό κέρδους φαρμακοποιών.

Παρότι ο ίδιος μέχρι στιγμής δε γνωρίζει και πολλά από Υγεία, στενοί του συνεργάτες τον εκπαιδεύουν ώστε να επιχειρηματολογήσει και να σωθεί τουλάχιστον το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Ποιος άλλωστε στην κυβέρνηση θα ήθελε να έχει απέναντί του τους φαρμακοποιούς όταν μάλιστα το σενάριο για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο δεν έχει ακόμη εκλείψει.

Με βάση την ενημέρωση που έλαβε ο Μάκης Βορίδης από συνεργάτες του, θα ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι το ποσοστό κέρδους του κλάδου δε θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος του ποσοστού κέρδους των Φαρμακείων (retail profit margin) συνολικά είναι 21,6% ενώ σήμερα τα ποσοστά κέρδους στην Ελλάδα βρίσκονται χαμηλότερα του πανευρωπαϊκού μέσου όρου, στο 18,5-20,0%.

Εκτός αυτού ο υπουργός Υγείας θα υποστηρίξει πως σήμερα τα φαρμακεία συμβάλουν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια περίοδο μάλιστα όπου η ανεργία χτυπά κόκκινο και αγγίζει το 30%.

Ενδεικτικά ο κ.Βορίδης θα αναφέρει στους τροικανούς για να υποστηρίξει τη μη μείωση του κέρδους πως με βάση τελευταία καταγραφή τα Φαρμακεία απασχολούν κοντά στους 30.000 εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών. Κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 55-60% του συνόλου των εργαζομένων σε όλη την αλυσίδα του χώρου του φαρμάκου από την εργοστασιακή παραγωγή μέχρι την τελική διάθεση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button