Ειδήσεις Υγείας

Η περιτομή ασπίδα προστασίας για τους άντρες!

Ως περιτομή ορίζεται η αφαίρεση της ακροποσθίας δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο (κεφάλι) του πέους. Η χειρουργική αυτή επέμβαση εφαρμόζεται στην θεραπεία της φίμωσης, της παραφίμωσης, της διόρθωσης ουλών ή συμφύσεων από προηγούμενες επεμβάσεις, σε έντονο άλγος κατά τη στύση, για προληπτικούς λόγους αλλά και σε πολλές χώρες για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η φίμωση του πέους είναι η κατάσταση εκείνη όπου η ακροποσθία καλύπτει πλήρως ή μερικώς τη βάλανο του πέους χωρίς να είναι εφικτό το δέρμα να τραβηχτεί προς τα πίσω και να αποκαλυφθεί η βάλανος. Στην περίπτωση που ασκηθεί πίεση στο δέρμα ώστε τελικά να αποκαλυφθεί πλήρως η βάλανος, τότε δημιουργείται ένα πιεστικό «δαχτυλίδι» στη βάση της βαλάνου όπου περισφίγγει την περιοχή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται παραφίμωση και στην περίπτωση που το δέρμα δεν μπορεί να επανέλθει στην αρχική του θέση, τότε είναι απαραίτητη η άμεση χειρουργική επέμβαση.
Τα οφέλη της περιτομής
1)
Η μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πέους λόγω του ότι πλέον η βάλανος θα είναι πλήρως ορατή κατά την κλινική εξέταση και επίσης οι ογκογόνοι ιοί που μπορεί να προσβάλλουν την περιοχή θα έχουν ελάχιστο χρόνο παραμονής. 2)
Ελαττώνονται οι πιθανότητες μικροβιακής ή ιογενούς λοίμωξης στην περιοχή προστατεύοντας τους άνδρες αλλά και τους ερωτικούς τους συντρόφους.Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες έχει παρατηρηθεί χαμηλότερος κίνδυνος προσβολής ή μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μεταξύ των οποίων ο ιός του AIDS (HIV) και τύποι των ιών HPV. Σε καμμία όμως περίπτωση αυτό δεν σημαίνει προς η χρήση του προφυλακτικού δεν είναι απολύτως απαραίτητη.
3)
Μικρότερος κίνδυνος ουρολοιμώξεων.
4)
Βελτίωση της επώδυνης στύσης.
5)
Βελτίωση της πρόωρης εκσπερμάτισης εφόσον το πρόβλημα οφείλεται στη φίμωση.
Η περιτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στα παιδιά συνήθως αρχικά εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία με χρήση κορτιζονούχων αλοιφών και αν το πρόβλημα παραμένει τότε η οριστική λύση δίνεται με την χειρουργική επέμβαση.
Η περιτομή πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία η οποία είναι πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή ο οποίος εξέρχεται αμέσως μετά την επέμβαση από την κλινική. Κατά την επέμβαση αφαιρείται το τμήμα της ακροποσθίας που δημιουργεί το πρόβλημα και ακολουθεί πλαστική αποκατάσταση και συρραφή.Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην εργασία του ακόμη και την ίδια ημέρα.Κατά την επανεξέταση ο ιατρός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τις αλλαγές και την υγιεινή της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button