ΑπόψειςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Η εποχή της κρίσης, παρά την έντονη πολιτική πόλωση ,επιβάλλει την αναζήτηση διεξόδων μακράς πνοής και κυρίως ευρείας κοινωνικής αποδοχής. Bασικό χαρακτηριστικό αυτής της προσπάθειας είναι η βαθύτερη κατανόηση και ερμηνεία των προβλημάτων και των αίτιων ώστε να είναι δυνατή η υπέρβαση τους.

Ειδικά στον χώρο της Υγείας αυτό γίνεται εξαιρετικά αναγκαίο όσο και επείγον από την μεγάλη αύξηση των ανέργων και ανασφάλιστων αλλά και την διατήρηση βασικών στρεβλώσεων του παρελθόντος. Αλλά και διεθνώς, η πίεση στο κοινωνικό κράτος έχει οδηγήσει σε εντατική αναζήτηση τρόπων ανανέωσης του, χωρίς απώλεια της βασικής του φυσιογνωμίας.

Προσπαθώντας να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση η “Πρωτοβουλία” επεξεργάζεται και προτείνει τρόπους άρσης των τωρινών προβλημάτων αλλά και ανταπόκρισης στα διεθνή νέα δεδομένα και στις πρόσφατες καινοτομίες.

Κεντρική σημασία έχει η απεμπλοκή από τον πολιτικό παράγοντα του πελατειασμού και του κομματισμού, αλλά και η πιο αποτελεσματική λειτουργία της υπερφορτωμένης δημόσιας διοίκησης.

Ο χώρος της Υγείας θα πρέπει να ξεπεράσει τις δικές του εσωτερικές δυσλειτουργίες και υπερβολές κατακτώντας μια νέα δημιουργική και αναπτυξιακή συνέργεια του Δημόσιου με το Ιδιωτικό. Ο δημόσιος τομέας δεν έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνονται και πελαγοδρομεί μες τις αγκυλώσεις του, το ΕΣΥ ασφυκτιά ανοργάνωτο, ο ΕΟΠΥΥ καθηλώθηκε στα ληξιπρόθεσμα, η Πρόληψη απουσιάζει.

Μια νέα ατζέντα για τον άμεσο και επείγοντα μετασχηματισμό του τομέα Υγείας είναι αναγκαία στο δημόσιο διάλογο. Eυχολόγια και αναλύσεις έχουν περισσέψει ,η καθημερινότητα έχει αναχθεί σε απόλυτο κριτή, το πελατειακό και συντεχνιακό μέτωπο καλά κρατεί.

Τομές και μεταρρυθμίσεις άμεσης υλοποίησης και μέγιστης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο πρέπει να συζητηθούν διακομματικά, με κοινές δεσμεύσεις και συμφωνίες με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς ιδιοτέλεια, λαϊκισμό και πολυσυλλεκτισμό.

Η ανακατανομή των πόρων σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, η νέα οργάνωση και διοίκηση στο ΕΣΥ, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ σαν ρυθμιστή αλλά και η αλλαγή μίγματος στον τομέα του φαρμάκου είναι το βασικό πλαίσιο παρέμβασης.

Η συνάντηση εργασίας στην ΕΣΔΥ, στις 22 Νοεμβρίου (σ.σ.: είχε προγραμματισθεί αρχικά για τις 15 Νοεμβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω της επίσκεψης Ομπάμα στη χώρα μας), με γόνιμους συνομιλητές από τέσσερα κόμματα, που διερευνούν ,από την σκοπιά του ο καθένας , αυτό το πλαίσιο προτάσεων , είναι σημαντική στην ενίσχυση ενός τέτοιου διαλόγου. Πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στην δημιουργία ενός νέου ορίζοντα για την Υγεία αλλά και στην διαμόρφωση ενός μεταμνημονιακού τοπίου συναινέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται η κίνηση των «τεσσάρων» στην Υγεία! Πρωτοβουλία για αλλαγές από 4 κόμματα και από ΣΥΡΙΖΑ

Επείγουσες Μεταρρυθμίσεις για την ποιοτική ολοκλήρωση του ΕΣΥ! Του Σάκη Παπαδόπουλου, Συντονιστή της ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button