ΆρθραΔημοφιλήΡεπορτάζ υγείας

Η Σαχάρα ήρθε …Αθήνα! Τι συνιστά το υπουργείο Υγείας για τη σκόνη που έπνιξε την πρωτεύουσα (ΦΩΤΟ)

Από το πρωί της Κυριακής οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες τέθηκαν σε συναγερμό από το πρωτοφανές σύννεφο σκόνης που «κατέλαβε» τον Αττικό ουρανό.
Οι ειδικοί θεωρούν πως είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο πυκνό κύμα σκόνης και ρύπανσης σκεπάζει τη χώρα και εφιστούν προσοχή ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ειδικά σε ορισμένα προάστια της Αττικής η σκόνη από τη Σαχάρα θυμίζει πυκνή καφέ ομίχλη και η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας του πληθυσμού και ειδικότερα των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, δεδομένου ότι σύμφωνα μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένονται σήμερα 1.2.2015 πολύ υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε έντονη μεταφορά σκόνης από Σαχάρα, το Υπουργείο Υγείας σε εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Για άτομα αυξημένου κινδύνου:

• Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα

• καρδιοπαθείς

• παιδιά καθώς και

• τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς
χώρους.
Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

• Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Δείτε παρακάτω τις ΦΩΤΟ από το καφέ σύννεφο που σκέπασε τον ουρανό

2

Νέα Μάκρη ώρα 13:00- 1.2.2015

3

 

Πεντέλη ώρα 13:30- 1.2.2015

1

Χαλάνδρι ώρα 14:00- 1.2.2015

Σχετικά Άρθρα

Back to top button