Ειδήσεις ΥγείαςΦύση και Διατροφή

Η τηλεόραση και η φτώχεια δημιουργούν παχύσαρκα παιδιά!

Παρότι σχεδόν το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα παιδιά τους καταναλώνουν λιγότερο από ένα φρούτο την ημέρα, η Ελλάδα μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τη Βουλγαρία στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων από παιδιά. Η Πορτογαλία βρίσκεται στην 1η θέση με τα παιδιά να καταναλώνουν τουλάχιστον ένα φρούτο κάθε μέρα. Μεταξύ όμως των μη-προνομιούχων οικογενειών η κατανάλωση φρούτων είναι συνήθως χαμηλότερη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία.

Στο πρόγραμμα ΕΡΗΕ, οι γονείς κλήθηκαν να αναφέρουν το χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά τους μπροστά σε μία οθόνη καθημερινά, είτε πρόκειται για υπολογιστή, tablet, κινητό ή τηλεόραση. Γενικά η χρήση του υπολογιστή είναι ελεγχόμενη με το 50% των γονέων να δηλώνει ότι ελέγχει τακτικά το χρόνο που περνούν τα παιδιά τους στον υπολογιστή.

Οι κανόνες όμως που αφορούν στην τηλεθέαση δεν τηρούνται εξίσου συχνά: σχεδόν τα μισά από τα Ελληνόπουλα που συμμετείχαν στην έρευνα ΕΡΗΕ παρακολουθούν 2 ή περισσότερες ώρες τηλεόραση τις καθημερινές ενώ ο αντίστοιχος αριθμός εκτινάσσεται στο 90% τα Σαββατοκύριακα.

Για το σύνολο του δείγματος της μελέτης, ο μέσος όρος παρακολούθησης τηλεόρασης είναι 17,5 ώρες την εβδομάδα στην Ελλάδα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην Ολλανδία είναι 14,5 και στο Βέλγιο 15,5 ώρες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 7 κοινότητες στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία και 219.135 κάτοικοι.

Συνολικά συμμετείχαν στην έρευνα 1.266 παιδιά και οι οικογένειές τους, εκ των οποίων 631 αγόρια και 635 κορίτσια, με μέσο όρο ηλικίας τα 7,17 χρόνια.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΕΡΗΕ από το ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, ένα Πρόγραμμα Πρόληψης της Παιδικής Παχυσαρκίας που υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε δήμους της χώρας από το 2008 μέχρι σήμερα. Το Μαρούσι, μέλος του δικτύου πόλεων του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, είναι ο δήμος που επιλέχτηκε να συμμετέχει πιλοτικά στη μελέτη του προγράμματος ΕΡΗΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button