Συνεντεύξεις - Άρθρα

Η υγεία χρειάζεται επειγόντως ασθενοφόρο και εντατική!

 

Ένα πεντάχρονο παιδάκι έχασε τη ζωή του, πριν προλάβει να γνωρίσει τον κόσμο, αναζητώντας Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πριν λίγες ημέρες στην ακριτική Σάμο ένας 34χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, άφησε την τελευταία του πνοή περιμένοντας, μάταια, το ασθενοφόρο, μετά από τροχαίο.

 

Τα δυο αυτά περιστατικά δεν είναι τα μοναδικά, που δείχνουν το πόσο βαριά άρρωστη είναι η Υγεία, αλλά είναι συμβολικά. Η Υγεία χρειάζεται επειγόντως ασθενοφόρο και εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διαφορετικά θα πάψει να υπάρχει, όπως, τουλάχιστον την ξέραμε.

 

Και αναφέρω απλά Υγεία, γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται ουσιαστικά σε κωματώδη κατάσταση, από καιρό. Η οικονομική κρίση το ισοπέδωσε , νωρίτερα όμως είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας συμπεριφορών που «το υπηρετούσαν». . Με την δημιουργία του ΕΣΥ υπήρξε πράγματι μια επαναστατική αλλαγή στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας στον Ελληνα πολίτη. Σταδιακά το χρήμα άρχισε να ρέει στα υπάρχοντα , αλλά και για να δημιουργηθούν νέα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Με αυτό τον τρόπο καλύπτονταν μεγάλες οργανωτικές αδυναμίες και δυσλειτουργίες.

 

Πάνω σε αυτό πάτησαν μερικοί, που το αντιλήφθηκαν ως ευκαιρία για εύκολο πλουτισμό και άρχισαν να «ανοίγουν τρύπες» για να φεύγουν από το δημόσιο σύστημα τα χρήματα και να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας.

 

Και έγιναν τόσες πολλές οι τρύπες που μετέτρεψαν το ΕΣΥ σε σουρωτήρι. Το φαινόμενο να φυτρώνουν γύρω από τα κρατικά νοσοκομεία σαν μανιτάρια, τα διάφορα ιδιωτικά κέντρα και να λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία το έχουμε αντιληφθεί όλοι.

 

Τα μέγιστα συνέβαλλε στην κατάρρευση και το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, όπου άρχισε ένα «πάρτι» μεταξύ λειτουργών της Υγείας, φαρμακευτικών εταιριών και ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων , το οποίο ακόμη και σήμερα που τα χρήματα έχουν στερέψει δεν λέει να τελειώσει.

 

Οι αναίτιες ακτινολογικές εξετάσεις σήμερα στην εποχή της κρίσης εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος,η πολυφαρμακία καλά κρατεί και κάθε λίγο λαμβάνονται δήθεν μέτρα για την πάταξη των φαινομένων, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και τελικά ο μόνος «που ευθύνεται και πρέπει να πληρώσει είναι ο πολίτης». Η Υγεία από δωρεάν δημόσιο αγαθό έχει μετατραπεί σε ακριβή υγεία για τους έχοντες και κατέχοντες.

 

Υπάρχει ωστόσο, κανένα σημάδι που να δίνει ελπίδες πως κάτι μπορεί να γίνει και να υπάρξει σωστή δημόσια υγεία για τους πολίτες ; Νομίζω πως ναι. Υπάρχουν οι εξαιρέσεις που καταπατούν τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά υπάρχουν και οι πολλοί που τον τιμούν και δίνουν καθημερινό αγώνα μέσα στα Νοσοκομεία, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες.

 

Η λύση είναι να υπάρξει μια δημόσια υγεία που να σέβεται τον πολίτη και σαν ασθενή, αλλά και σαν χρηματοδότη της, γιατί με τα χρήματά του υπάρχει και λειτουργεί.

 

Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για να καλυφθούν οι αδυναμίες και οι ανεπάρκειες του συστήματος και αυτό θα πρέπει να γίνει με τολμηρές θεσμικές παρεμβάσεις οι οποίες δεν είναι εύκολο να περάσουν, καθώς έχουν να αντιπαλέψουν με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία ένας πρωην υπουργός είχε χαρακτηρίσει «πιράνχας».

 

Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που απαιτείται τόλμη. Να πάψει επιτέλους η δημόσια υγεία να τροφοδοτεί τρίτους και να πάνε όλοι οι πόροι εκεί που πρέπει, ώστε να αρχίσει να συνέρχεται η Υγεία.

 

Αν δεν μπει το μαχαίρι στο κόκαλο δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση. Να δείξουν οι κυβερνώντες και όχι μόνο αυτοί, αλλά όλο το σύστημα εξουσίας, ότι τολμούν να συγκρουστούν και μετά τα υπόλοιπα δεν είναι τόσο δύσκολα.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button