Κορονοϊός και Αθλητισμός

Θα ισχύσει και για τα σωματεία τα ειδικό επίδομα;

Επίκειται επίδομα για τους εργαζόμενους όσων επιχειρήσεων έκλεισαν λόγω του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής.

Ωστόσο είναι ασαφές ακόμη ο αν δικαιούνται το επίδομα και οι εργαζόμενοι σε αθλητικά σωματεία τα οποία επίσης εξαναγκάστηκαν να αναστείλουν τη δραστηριότητα τους. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν έχει ακόμη αποφασισθεί το ύψος του επιδόματος, ούτε αν αυτό θα αφορά σε εφάπαξ ή σε μηνιαία καταβολή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα έχει ύψος 500 ευρώ/εργαζόμενο και μάλλον θα είναι ανά μήνα.

Σε αναμονή της υπουργικής απόφασης

Εν αναμονή λοιπόν της απόφασης του υπουργού Εργασίας που ενδέχεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο (αν και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα συμπεριληφθούν και τα αθλητικά σωματεία που απασχολούν προσωπικό στο μηχανισμό στήριξης), θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής: Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 13παρ2 της ΠΝΠ της 14ηςΜαρτίου για την ενεργοποίηση του οποίου αναμένουμε υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εργασίας, όσοι εργοδότες (άρα και τα αθλητικά σωματεία που απασχολούν προσωπικό, δηλαδή προπονητές, βοηθούς προπονητές κλπ) έχουν κλείσει την επιχείρηση τους υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ. Με αυτή την ηλεκτρονική δήλωση θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Όταν θα γίνει αυτή η δήλωση το ΕΡΓΑΝΗ θα αντλήσει αυτόματα τα στοιχεία που απασχολεί η κάθε επιχείρηση.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι σε αθλητικά σωματεία

Εκ παραλλήλου οι εργαζόμενοι και προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης θα πρέπει να υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι, σ’ αυτή την πλατφόρμα (δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί αφού αναμένεται η υπουργική απόφαση) θα δηλώσουν:

-τα προσωπικά τους στοιχεία,

-τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού(ΙΒΑΝ),

-τα στοιχεία της επιχείρησης-αθλητικού σωματείου που εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Αυτός ο μηχανισμός στήριξης όταν θα ενεργοποιηθεί θα περιλαμβάνει μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτα επιδόματα και επιταγές. Όλα τα ανωτέρω θα μπαίνουν ως χρήματα άμεσα στους λογαριασμούς που θα έχουν δηλωθεί από τους εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόστιμο για όσα γυμναστήρια ανοίξουν!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button