Η φωνή του ασθενούςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Θεραπεία αποτελεσματική, πρόσβαση προβληματική!

Από την αρχή του 2014 έχουν εγκριθεί στην Ε.Ε. θεραπείες για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C με αποτελεσματικότητα (ίαση) που αγγίζει το 100%, σύντομες σε διάρκεια (μόλις 12 εβδομάδες), χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, που ήρθαν να αντικαταστήσουν τα χρονοβόρα θεραπευτικά σχήματα που συνδυάζονταν με πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και φτωχή αποτελεσματικότητα, λιγότερο του 50%.

Οι συγκεκριμένες θεραπείες, εκτός της δεδομένης προστιθέμενης αξίας που έχουν να προσφέρουν στο σύστημα υγείας, αποτελούν μοναδική θεραπευτική επιλογή για χιλιάδες ασθενείς που, είτε απέτυχαν, είτε παρουσιάζουν αντένδειξη στα παλιότερα θεραπευτικά σχήματα, είτε βρίσκονται σε τελικό στάδιο κίρρωσης, όπου οι προηγούμενες θεραπείες έχουν πολύ μικρή αποτελεσματικότητα (μικρότερη από 25%).

Τα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως στην Ελλάδα, από το σύνολο των 160.000 ασθενών που ζουν με ηπατίτιδα C, έχουμε περίπου 16.000 ασθενείς που το γνωρίζουν και παράλληλα βρίσκονται σε τελικό στάδιο της νόσου.

Με βάση τους απαράδεκτους περιορισμούς-κριτήρια που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ, πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες θα έπρεπε να έχουν όλοι οι βαρύτατα άρρωστοι. Αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που καταγράφηκαν μέσω της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», το δεύτερο εξάμηνο του 2015 προκύπτει πώς από το σύνολο των 530 αιτημάτων, τα 340, δηλαδή το 65%, έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στην πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες.

Επίσης, από το σύνολο των αιτημάτων, το 50% ήταν ασθενείς ηπατικής ίνωσης F3 ή/και F4, δηλαδή ασθενείς που βρίσκονται στα τελευταία στάδια της νόσου.

Γεγονός είναι πως η επιτροπή εγκρίσεων του ΕΟΠΥΥ έχει επιδείξει αρνητική προδιάθεση απέναντι στις καινούργιες θεραπείες. Πολλές φορές, αιτήματα ασθενών που πληρούν τα κριτήρια απορρίπτονται, με τη δικαιολογία πως ο θεράπων ιατρός κατέθεσε ελλιπή φάκελο.

Επίσης, πολλές είναι οι περιπτώσεις ασθενών όπου στοιχεία χάθηκαν κατά την μεταφορά μέσα από τους ογκοδέστατους φακέλους, με αποτέλεσμα να κρίνεται η αίτηση ελλιπής και να απορρίπτεται. Επίσης, δε σπανίζουν τα περιστατικά αδιαφάνειας, όπου ασθενείς με πανομοιότυπο προφίλ να αντιμετωπίζονται με δυο μέτρα και δυο σταθμά, καθώς το αίτημα του ενός εγκρίνεται, ενώ του δεύτερου αδικαιολόγητα να μην έχει την ίδια τύχη.

Η εικόνα είναι επίσης ιδιαιτέρως προβληματική και εκτός ΕΟΠΥΥ, καθώς ασθενείς με σοβαρές ηπατικές βλάβες μένουν χωρίς την πολύτιμη αλλά και αναγκαία για τη ζωή τους θεραπεία, ακόμη και αν θεωρητικά (βάσει νόμου) είναι κατοχυρωμένη η δωρεάν πρόσβαση σε αυτήν.

Οι ασθενείς με ηπατίτιδα C, που έχουν ασφαλιστική κάλυψη πρόνοιας, δυστυχώς αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση. Πρόκειται για ασθενείς που προέρχονται από τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας και δικαιούνται να λάβουν τη θεραπεία τους από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Πολλές φορές μάλιστα, οι γιατροί, γνωρίζοντας την ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη του αιτήματος τους, δεν μπαίνουν ούτε καν στον κόπο να στέλνουν το αίτημα στη διοίκηση του νοσοκομείου. Δηλαδή, αφήνουμε ασθενείς τελικού σταδίου κίρρωσης χωρίς θεραπεία, στο έλεος της τύχης τους.

Όπως και η ίδια η ασθένεια, έτσι και το κοινωνικό αλλά και ασφαλιστικό μέρος της, έχουν πολλές δυσεπίλυτες και προβληματικές πτυχές. Δυστυχώς, το σύστημα υγείας δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει λύση για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες οι ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα C.

Ναι, οι συγκεκριμένες θεραπείες έχουν υψηλό κόστος, όμως άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με ΑΕΠ παρόμοιο με της χώρας μας (Πορτογαλία, Ισπανία) ή και χαμηλότερο (Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία), πέτυχαν μέσα από επιτυχείς διαπραγματεύσεις με τη Φαρμακοβιομηχανία να προσφέρουν ίαση σε πολλαπλάσιους αριθμούς ασθενών.

Στην αντίπερα όχθη, πριν από ένα μήνα, το American Association For the Study of the Liver (AASL) ανακοίνωσε πως οι καινούργιες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, πρέπει να δίνονται σε όλους τους ασθενείς, ανεξάρτητα από τα στάδιο ηπατικής ίνωσης.

Μάλιστα, χαρακτηρίζουν τις θεραπείες, όχι απλά «cost effective” αλλά «cost saving”, προσθέτοντας βέβαια το σχόλιο πως οι κυβερνήσεις και οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να συνεργαστούν, η τιμή των φαρμάκων να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση όλοι όσοι τα χρειάζονται.

Στέλιος Αγαπητός

Υπεύθυνος δράσεων & Υποστήριξης Ασθενών.
ΣΑΗΕ “Προμηθέας”

Συνδεθείτε μαζί μας: Facebook | Website

Σχετικά Άρθρα

Back to top button