ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Θες αντισυλληπτικά; Πλέον θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ! Δείτε τι ανακοίνωσε ο Α. Ξανθός

Την κάλυψη του κόστους του χαπιού της αντισύλληψης από τον ΕΟΠΥΥ, τόσο για τις ασφαλισμένες όσο και για τις ανασφάλιστες γυναίκες στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Γυναικεία Υγεία- Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας: «Έχω κάνει ήδη μια διερεύνηση με τον ΕΟΠΥΥ και νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σύντομα στην ένταξη του χαπιού της αντισύλληψης στη θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται και να αναλάβει φυσικά την ευθύνη της κάλυψης του ο ΕΟΠΥΥ και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους πολίτες.Μάλιστα ο υπουργός υγείας δήλωσε πως το κόστος είναι διαχειρίσιμο.

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας το αντισυλληπτικό χάπι δεν μπορεί να θεωρείται σήμερα μια υπόθεση lifestyle. Είναι σημαντικό εργαλείο περιορισμού των εκτρώσεων και προφανώς η χρήση του πρέπει συνοδεύεται από μια καμπάνια ενημέρωσης και σεξουαλικής αγωγής που πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο». Διαβάστε ΕΔΩ  τις συνέπειες μιας έκτρωσης στην εφηβεία!

Χαμηλή ζήτηση

Μπορεί σε χώρες του εξωτερικού τα αντισυλληπτικά να χρησιμοποιούνται ευρέως από τις γυναίκες αλλά στην Ελλάδα δεν έχουν δεν έχουν τύχει ευρείας αποδοχής και η χρήση τους περιορίζεται στο 2% περίπου των γυναικών.

Πάντως πρόκειται για μια αντισυλληπτική μέθοδος που εξαρτάται αποκλειστικά από τη γυναίκα και δεν επηρεάζεται από τη συναίνεση ή μη του ερωτικού της συντρόφου.

Ποιες γυναίκες δεν μπορούν να πάρουν το χάπι;

Το αντισυλληπτικό χάπι δεν θα πρέπει να συνταγογραφείται σε γυναίκες με ορισμένες ασθένειες (όπως ηπατίτιδα και καρκίνος του μαστού), που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, ή που έχουν διαταραχή στον μηχανισμό πήξης. Στο θηλασμό θα πρέπει οι γυναίκες να αποφεύγουν να πάρουν το χάπι, καθώς μπορεί να μειώσει την ποσότητα του γάλακτος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button