Ειδήσεις Υγείας

Θρόμβωση: Αθώα ή ένοχη η θεραπεία με τεστοστερόνη;

Η επιθυμία των ανδρών άνω των 40 ετών που διαγιγνώσκονται με υπογοναδισμό (δηλαδή ανεπάρκεια τεστοστερόνης), να αποφύγουν τις ορμονικές επιπτώσεις της γήρανσης, έχει οδηγήσει σε τριπλασιασμό των συστάσεων από τους ειδικούς για υποβολή σε θεραπείες υποκατάστασης με τεστοστερόνη, καθώς η ορμόνη, που φυσιολογικά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη και τη σεξουαλική ορμή.

Σε αυτούς που λαμβάνουν τεστοστερόνη με ιατρική συνταγή, θα πρέπει να υπολογίσουμε και τον ανδρικό πληθυσμό που λαμβάνει παράνομα την ορμόνη, χωρίς ιατρική ένδειξη ή συνταγή, στα πλαίσια αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με χρήση ναρκωτικών, κατάθλιψη, παχυσαρκία καθώς και ως παράνομο σκεύασμα για την βελτίωση αθλητικών επιδόσεων.

Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ από τους Jasuja και συνεργάτες υπολόγισε ότι το ποσοστό των χρηστών τεστοστερόνης για μη εγκεκριμένη ένδειξη ανέρχεται στο 93,7%.  Πιθανοί κίνδυνοι από τη θεραπεία έχουν ήδη εκφραστεί και αποτυπωθεί μάλιστα σε οδηγία του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ο οποίος από τον Ιούνιο του 2014 – σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας του Καναδά – απαίτησε την έγγραφη προειδοποίηση περί κινδύνου θρόμβωσης ή φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) από τη χρήση φαρμάκων τεστοστερόνης.

«Η φλεβική θρομβοεμβολή περιλαμβάνει δύο νοσολογικές οντότητες. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ), που αφορά στην ύπαρξη θρόμβου σε φλέβα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα και την πνευμονική εμβολή, που προκύπτει όταν ο θρόμβος αυτός απελευθερώνεται από το τοίχωμα της φλέβας. Ο θρόμβος μπορεί να ταξιδέψει μέσω του φλεβικού συστήματος στο δεξιό κόλπο της καρδιάς και εν συνεχεία μέσω της δεξιάς κοιλιάς στην πνευμονική αρτηρία, μπλοκάροντας μερικώς ή ολικώς την παροχή φλεβικού αίματος στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί.

Η πνευμονική εμβολή μπορεί σε σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή κατάρριψη ή ακόμα και θάνατο», προειδοποιεί ο αγγειοχειρούργος κ. Παπουτσής Κωνσταντίνος MSc, υπεύθυνος του Αγγειοχειρουργικού τμήματος του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης. «Η νόσος εμφανίζεται συχνά στα πλαίσια άλλων παθολογικών καταστάσεων, οπότε ονομάζεται δευτεροπαθής.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από φλεβική θρόμβωση διαγιγνώσκονται 650.000 Ευρωπαίοι ετησίως και 430.000 με πνευμονική εμβολή. Στην Αμερική υπάρχουν περίπου 900.000 περιπτώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής κάθε χρόνο, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά των θανάτων, καθώς ετησίως πεθαίνουν 500.000 Ευρωπαίοι, ενώ στη χώρα μας ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 50.000. Αν και για τη θεραπεία της θρομβοεμβολής είναι διαθέσιμα σήμερα αποτελεσματικά φάρμακα, η πρόληψη πρέπει να αποτελεί τον ύψιστο στόχο. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της ΕΒΦΘ είναι η αναγνώριση των ασθενών σε κίνδυνο.

Με βάση την παρουσία προδιαθεσικών παραγόντων για ΕΒΘΦ, οι ασθενείς μπορούν να ταξινομηθούν σε χαμηλού, ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή σε κάθε κατηγορία ασθενούς κάποιας ή κάποιων από τις μεθόδους προφύλαξης της ΕΒΦΘ.

Διακρίνουμε τα γενικά μέτρα προφύλαξης νοσηλευόμενων ασθενών (επαρκής ενυδάτωση και αναλγησία, γρήγορη κινητοποίηση και ανύψωση των κάτω άκρων κατά την κατάκλιση), μηχανικές μεθόδους θρομβοπροφύλαξης (ελαστικές κάλτσες και πνευματική συμπίεση των κάτω άκρων) και φαρμακολογική θρομβοπροφύλαξη (ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους, αναστολείς του ενεργοποιημένου παράγοντα Χa, άμεσοι αναστολείς της θρομβίνης).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button