Ειδήσεις Υγείας

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποια είναι η ασθένεια που «χτύπησε» την Τζίτζι Χαντίντ

Όπως αποκάλυψε  το 22χρονο μοντέλο, τα τελευταία χρόνια λαμβάνει  φαρμακευτική αγωγή ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου Χασιμότο. Η νόσος του Χασιμότο (Hashimoto’s Thyroiditis) σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή, ο οποίος παράγει ορμόνες που συντονίζουν πολλές από τις δραστηριότητες του οργανισμού σας.

Η προκύπτουσα φλεγμονή από τη νόσο του Hashimoto, επίσης γνωστή ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, συχνά οδηγεί σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός).

Η νόσος του Χασιμότο σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Επηρεάζει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας, αλλά επίσης μπορεί να συμβεί σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, όπως και σε παιδιά.

Συμπτώματα

Η νόσος του Χασιμότο συνήθως εξελίσσεται αργά με το πέρασμα των ετών και προκαλεί χρόνιες βλάβες του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα την πτώση στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα σας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Κόπωση και νωθρότητα
Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
Δυσκοιλιότητα
Χλωμό, ξηρό δέρμα
Πρήξιμο στο πρόσωπο
Βραχνή φωνή

Επίσης πολλές φορές εκδηλώνεται με ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους (συμβαίνει σπάνια και δεν υπερβαίνει τα 5-10 κιλά, περισσότερα από τα οποία είναι από συσσώρευση υγρών)

Μυϊκοί πόνοι, ευαισθησία και μυική ακαμψία, ιδιαίτερα στους ώμους και τους γοφούς σας

Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις και πρήξιμο στα γόνατα ή στις μικρές αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια σας.

Μυϊκή αδυναμία, ειδικά στα κάτω άκρα

Υπερβολική ή παρατεταμένη έμμηνος ρύση

Κατάθλιψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έλλειψη ιωδίου: Ποια συμπτώματα προκαλεί και πώς θα το ξεπεράσετε

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button